Pachysandra: Dokonalá náhrada za trávník. Nepropustí ani plevel

 Zahrada 
31. srpna 2019 10:38 / Šárka Sokolská
  4
📷
5 fotografií v galerii
Tlusonitník je ideální náhrada do míst, kde nemůžete mít trávník Internet
Chcete mít na zahradě celoročně zelený trávník, který vydrží i mrazy? Pak vsaďte na pachysandru.

Mnoho lidí si nedokáže představit zahradu bez dokonalého trávníku, který bude vypadat jako svěže zelený a hustý koberec, který láká k posezení. Nereálné to není, nicméně je potřeba si uvědomit, že takový trávník potřebuje ideální podmínky, pravidelnou péči a hlavně správné stanoviště. Mnohem méně náročné jak na údržbu, tak na podmínky, jsou půdopokryvné rostliny, které dokáží trávník nahradit díky svému rychlému růstu a vytvořit ucelenou zelenou plochu. A k nim patří také pachysandra, neboli tlustonitník.

Bezúdržbová

Pachysandra je nízká, půdopokryvná a stálezelená rostlina, která pochází z Japonska. Jde o nenáročnou trvalku, která se vyznačuje široce oválnými, pilovitými listy. Díky oddenkům, které prorůstají půdou a vytvářejí tak stále nové a nové skupiny listů, tato rostlina dokáže bez problémů pokrýt velkou část plochy, aniž byste se o ni museli složitě starat.

Potěší i květy

Tlustonitník vás také dokáže potěšit drobnými bílými kvítky, které se objevují koncem dubna, ale mnohem zdobnější jsou samotné listy. Velkou výhodou rostliny je také fakt, že se jí bude velice dařit na stinných a polostinných místech, takže se ideálně hodí na místa pod stromy, kde se trávě obvykle moc nedaří. Dá se využít i pro místa na slunci, ale musíme počítat s tím, že listy budou na podzim žloutnout.

Zvládne holomrazy

Pachysandra se vysazuje na jaře nebo na podzim. Aby se jí dařilo, připravte ji kyprou a dobře odplevelenou půdu. Dobře roste v půdě propustné a vlhčí, ale ne mokré nebo naopak příliš suché. O pachysandru se nemusíte obávat ani během zimních měsíců, kdy se mohou teploty dostávat hodně pod nulu. Rostlina je plně mrazuvzdorná, a to až do  minus 34 °C, navíc si i v zimě udržuje krásně svěží zelenou barvu. Takovo zahradu pak ještě můžete doplnit i keři a stromy, které kvetou právě v zimním období. Které to jsou, jsme psali zde.

Plevel nemá šanci

Pokud přemýšlíte, kolik rostlinek budete potřebovat, pak na jeden metr čtverčení vám postačí 6 - 8 sazenic. Ty se vám za to časem odmění hustým nepropustným kobercem, který ochrání prostor před plevelem. Čas od času ji trochu přihnojte, víc péče skutečně není třeba. A má to ještě jednu výhodu. Pachysandra totiž netrpí téměř žádnými nemocemi přenášenými škůdci.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008