Vypěstujte si na zahradě vlastní magnolii. Poradíme vám, jak na to

 Zahrada 
13. dubna 2019 08:44 / Eva Vogelová
  0
📷
8 fotografií v galerii
Magnolie potřebuje hodně prostoru  Depositphotos
Magnolie je kvetoucí strom, který v parcích sotva přehlédnete. Celý je totiž obsypaný velkými květy, které krásně voní. Pokud budete chtít, tento přírodní skvost si můžete vypěstovat na své zahradě. Jak na to?

Magnolii se také říká jinými slovy šácholan. Pochází z Asie a Ameriky. Existuje několik desítek druhů, ale u nás je možné pěstovat jen ty nejodolnější, které přežijí zimní mrazy.

Nejčastěji u nás uvidíte odrůdu nazývanou šácholan Soulangeův, která má dvojbarevné květy v odstínech bílé a růžové barvy. Vyroste zhruba do čtyř metrů. Pokud na zahradě nemáte tolik místa, zvolte raději šácholan hvězdovitý, který dorůstá do dvou až tří metrů.  

Kam magnolii umístit?

Magnolie jsou samotáři, nechtějí mít ve své blízkosti další stromy a keře. Budou se dobře vyvíjet, pokud pro ně obstaráte dostatek místa. Myslete na to, že vyrůstají až do několika metrů. Rozvětví se hodně i do šířky. Dostatek prostoru je pro ně základ.

Magnolie mají rády slunce. Umístěte je tam, kde na ně budou většinu dne dopadat sluneční paprsky. V polostínu se jim nic nestane, ale budou o něco méně kvést. Neměly by být vystaveny silnému vichru, protože by z nich rychle opadaly krásné květy.

V jaké půdě si magnolie libuje?

Magnolii se dobře daří v hlinité, kypré a dostatečně vlhké půdě. Rozhodně ji nesázejte do vápenité a jílovité půdy. Vyhněte se i půdě extrémně suché, protože tam by vám rozhodně nevyrostla, ale spíše uhynula.

Jak a kdy magnolii nasadit?

Magnolii můžete nasadit na jaře a na začátku podzimu. Nyní je ideální doba. Sázení magnolie se příliš neliší od ovocných stromů. Vykopete jámu, kterou do necelé poloviny vystele kompostem.

Magnolii není potřeba sázet příliš hluboko. Zahrabte ji a okolo ní rozmístěte kůru, listí nebo znovu kompost. Díky tomu se v půdě bude držet vlhkost potřebná pro zdravý vývoj stromu. Magnolii zalévejte vždy až k večeru.

Před čím byste měli magnolii chránit?

Magnolii vyloženě neohrožují žádní škůdci a nemoci, což je velká výhoda. Problém může nastat ve chvíli, kdy jí začne chybět železo. Nejde o nic neobvyklého. Když o ni budete náležitě pečovat, nemusíte se bát, že vám uhyne.

Pokud bude trpět nedostatkem železa, poznáte to. Magnolii zežloutnou listy. V tuto chvíli je potřeba, abyste ji začali hnojit. Železo se většinou nachází v hnojivech určené pro kvetoucí okrasné dřeviny.

Dále byste ji měli chránit před velkou zimou. Pokud teplota klesne výrazně pod nulu, obalte ji textilií, aby vám neomrzla. O tom, jak snadno odstranit ze zahrady pařez, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008