Abyste měli letos výstavní trávník, jarní údržbu dobře načasujte a pažit správně pohnojte

 Zahrada 
10. března 2021 08:50 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pro krásný trávník je třeba něco udělat Depositphotos
Trávník vám na zahradě vyroste i bez péče, ale bude podle toho vypadat. Jestli chcete místo zašedlého a nezdravě vypadajícího pažitu šťavnatě zelený trávník, bez vaší starostlivosti se neobejde. Poradíme, co pro krásný pažit na jaře udělat.

Každý rok je to stejné a řada majitelů zahrad si klade otázky, kdy poprvé po zimní pauze trávník pohnojit, jakou dávkou, kdy začít sekat a podobně. Je pravdou, že všechno má svůj čas a není radno nic uspěchat. Jinak byste na pažitu mohli napáchat více škody než užitku.

Pěkný víkend jaro nedělá

Velkou chybou je, že mnoho lidí má tendenci vyrazit s prvním slunečným víkendem do zahrady, kde se vrhnou do prvních jarních prací. Jenže co se týká trávníku, je třeba mít na paměti, že jeden jarní víkend jaro opravdu nedělá.

Pamatujte si, že s jarní údržbou je nejlepší začít až tehdy, když roztají i poslední zbytky sněhu, trávník rozmrzne, oschne a začne znovu růst. Do té doby se raději věnujte jiným zahradnickým činnostem, třeba prořezávání stromů či keřů. Trpělivost se v případě trávníku skutečně vyplatí. Podle profesionálních zahradníků by se člověk měl do jeho údržby pustit až ve chvíli, kdy bude delší dobu přes den tepleji, tedy když bude rtuť teploměru ukazovat 10 a více stupňů Celsia a v noci už nebudou mrazíky.

První jarní seč

Jakmile budou podmínky pro jarní údržbu trávníku ideální, je dobré začít první jarní sečí. Trávník díky tomu pěkně zarovnáte. Během zimy mohl totiž trávník na různých místech povyrůst jinak. Jakmile pažit posekáte, bude vypadat lépe. Dejte ale pozor na takzvané podseknutí trávníku. Příliš krátký sestřih pažitu po zimě rozhodně nesvědčí a hlavně může takto nešetrný zásah zpomalit před sezonou jeho růst. Držte se proto zlatého pravidla, že je nejlepší zkracovat trávník maximálně o jednu třetinu jeho aktuální délky.

Pokud vám na kvalitě trávníku obzvlášť záleží, můžete ještě před sekáním trávník vyhrabat nebo přejet vyčesávačem. Díky tomu jej částečně provzdušníte a zbavíte plsti.

Startovací dávka hnojiva

Po první jarní seči můžete trávníku dopřát startovací dávku hnojiva. Použijte dusíkaté, které obsahuje větší podíl dusíku (oproti fosforu a draslíku). Při prvním hnojení s dávkou nešetřete. Většinou výrobci doporučují aplikovat 2 až 3 kg hnojiva na 100 m2. Nebojte se ale dávku zvýšit i na 3 až 3,5 kg hnojiva na 100 m2. Hnojivo lze aplikovat i ručně, ale pokud máte k dispozici rozmetací vozík, půjde vám to lépe. Podle toho, jaké bude panovat počasí, začne hnojivo působit už za několik dní.

Kdy provést vertikutaci

Někdo vertikutací jarní údržbu začíná, ale k trávníku je šetrnější počkat na teplejší počasí. Před den by mělo být kolem 15 stupňů Celsia a teplota půdy by měla mít tak 10 stupňů Celsia. Někdy tyto podmínky nastanou už na konci března, obvykle ale až v druhé polovině dubna. Hlavním cílem vertikutace je odstranění plsti a provzdušnění vrchní vegetační vrstvy trávníku. O vertikutátorech jsme více psali zde.

Pískování vylepší půdu

Po vertikutaci následuje dosev trávníku a v případě potřeby je vhodné udělat pískování. To spočívá v zapracování bílého křemičitého písku do travního porostu. Díky tomu bude půda, respektive její vegetační vrstva, kvalitnější. Tím, že vylepšíte půdní strukturu, zvýšíte zároveň propustnost vody a živin. Pískování také výrazně omezuje tvorbu plsti a mechu.

Pro pískování trávníku se používá křemičitý písek zrnitosti 0,25-2 mm. Pískuje se 1x ročně, nejlépe po vertikutaci v dávce 4-9 l/m2. U větších ploch lze použít speciální stroje, u menších ploch je vhodné použít aplikační vozíky a rozmetadla hnojiv. Písek je nutné rovnoměrně rozprostřít po ploše trávníku, ale tak, aby nedošlo k úplnému překrytí trav. Písek lze úspěšně srovnat smykováním, na menších plochách hráběmi.

Dosev a opravy trávníku

Pokud se ukáže, že zima dala vašemu trávníku zabrat a objevila se na něm holá místa, nebo pokud po vertikutaci vznikly v pažitu mezery větší než lidská dlaň, je potřeba ještě provést přísev trávníku. Trávník sice má schopnost díky odnožím holá místa zatahovat, ale určitě lysiny nepodceňte a trávníku v tomto ohledu trochu pomozte.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod