Roubováním rajčat si zajistíte větší a kvalitnější sklizeň

 Zahrada 
20. února 2021 17:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Roubovat můžete i rajčata Deposithotos
Roubování je metoda známá přes 4 000 let. V našich podmínkách se používá při produkci ovoce a zeleniny. Mezi hlavní přínosy patří rychlé množení jedince s požadovanými vlastnostmi, jako jsou kvalita a množství plodů. Přínosem mohou být i další vlastnosti, odolnost vůči chorobám nebo vliv na intenzitu růstu.

V poslední době se rozšiřuje pěstování roubované zeleniny. Běžně se roubují okurky, lilek, vodní meloun, ale i rajčata. 

Princip roubování

Základní princip roubování je jednoduchý. Místo toho, aby rostlina normálně přijímala živiny z půdy vlastními kořeny, přijímá je prostřednictvím kořenového systému jiné rostliny. Té se říká podnož. V případě rajčat se jako podnož používají odolné a vitální odrůdy, které by měly plody horší kvality. Na podnož se roubuje kulturní odrůda s požadovanými produkčními vlastnostmi. 

Výhody roubování rajčat

Choroby a různí škůdci se šíří do rostlin rajčat přes půdu a kořenový systém, použití odolných druhů jako podnože vám umožní pěstovat i méně odolné odrůdy. Kořenový systém odnože má lepší osvojovací schopnost pro živiny. Zlepšuje se růst rostlin, nasazení plodů a jejich dozrávání. Komerční pěstitelé se snaží omezit výraznější ztráty rostlin, například kvůli bakteriálnímu, fusariovému vadnutí, virutabákové mozaiky a háďátkům. 

Jak začít...

Jak podnož, tak i roub rajčat vypěstujete z osiva, které koupíte v zahrádkářství. Osivo podnože můžete sít do květináče, ve kterém sadbu dopěstujete až do konce, naopak osivo roubu stačí vysít do truhlíku nebo misky. Řidší výsev semen dopomůže ke kompaktním a silným rostlinám. Hodně důležité je použít kvalitní výsevní substrát. Osivo sejte maximálně 0,3 mm hluboko a zalijte. Pro klíčení je vhodné v místnosti udržovat teplotu 25 stupňů Celsia. Při klíčení není důležité světlo, tím pádem nemusíte výsev umisťovat na parapet. Světlo je důležité, až když se začnou objevovat děložní lístky rostlin.

Kdy je čas roubovat?

K roubování je důležité vystihnout správný moment. Bývá tehdy, kdy stonky podnože a roubu rajčete mají asi 2 mm v průměru. Většinou to bývá asi 3 týdny po vyklíčení. 

Správný postup při roubování

Roubování by mělo probíhat v čistém prostředí a použité nástroje je dobré umýt. Nejprve si vyberte podnož a roub, pokud možno měly by mít stejný průměr. Roubování se provádí takzvanou japonskou metodou. U ní jsou kulturní druhy a podnož naříznuty vždy šikmo v úhlu 45° a svisle nasazeny na sebe. Šikmým seříznutím podnože a kulturní rostliny vytvoříte mezi oběma rostlinami větší kontaktní plochu než při horizontálním naříznutí. Řez podnože i roubu je třeba udělat pod děložními lístky. Umístěte roubovací klips okolo horní části podnože tak, že polovina klipsu svírá podnož. Posuňte roub do klipsu, aby se na odříznutých plochách dotýkal odnože. Přesuňte celek do pěstební místnosti a zlehka zvlhčete vodou.

Jak pečovat o mladou rostlinu

O naroubenou rostlinu byste se měli náležitě postarat. Může totiž trvat až další tři týdny, než se roub ujme. Naroubované rostliny je třeba udržovat v optimálních podmínkách, dopřejte jim dostatečnou zálivku, vyšší vzdušnou vlhkost i dostatek světla. Roubování je dobrý způsob, jak pěstovat různé odrůdy rajčat a mít zdravější rostliny a vysoké výnosy. Dále čtěte: Za praskání rajčat může jedna příčina, které můžete předejít.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve