Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou

 Zahrada 
Dnes | 15:05 / Ema Maxová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Znovu vypěstovat můžete různé druhy zeleniny AI
Čerstvá zeleninová nať dá polévce, pomazánkám či salátu příjemnou a svěží chuť. Je však zcela zbytečné, abyste za něco takového utratili hromadu peněz, když si zdravou pochoutku můžete sami jednoduše vypěstovat z pohodlí domova.

Všimli jste si někdy, kolik zbytků zeleniny vyhazujete do koše jenom při přípravě polévky? Je to škoda. Právě z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete vypěstovat zeleninu novou. Navíc můžete i trochu zaexperimentovat a přizvat i děti, aby si vyzkoušely, co všechno dokážou vypěstovat.

Bez čerstvé natě si snad nikdo neumí polévku ani představit. A nejen petrželovou nať si můžete vypěstovat. Stejným způsobem si totiž můžete vypěstovat čerstvou nať z mrkve, která je výborná do pomazánek či salátů, anebo s celerem či červenou řepou.

Výborným dochucovadlem je také mladá cibulková nať. I tu si můžete snadno vypěstovat doma. Bílé konce dejte do vody tak, aby byly z poloviny ponořené. Vodu každý den obměňujte. Po třech dnech byste měli vidět nové kořínky a už za deset dní vám vyrostou první zelené výhonky.

Naklíčil vám omylem česnek? Nevyhazujte jej. Naopak toho využijte a vypěstujte si novou česnekovou nať, která je plná minerálů a vitaminů A, B a C, navíc je skvělá do polévek a pomazánek. Naklíčený kousek dejte do misky, dopřejte mu trochu vody a máte o úrodu postaráno.

Doslova recyklovatelnou zeleninou je římský salát. Stačí jeho odkrojenou spodní část dát do misky s vodou nebo rovnou do květináče a po několika dnech uvidíte, že už začnou růst nové salátové listy.

Kromě zeleniny si můžete dopřát také nekonečnou úrodu bazalky. U této bylinky se totiž někdy stává, že může překvapit i rychlým květenstvím a úhynem. Zkuste na ni vyzrát. Než vám bazalka uhyne, uštípněte si malou větvičku či listy s dlouhou stopkou a umístěte je do sklenice s vodou. Bazalka brzy pustí kořeny a vy si ji můžete znovu zasadit.

Nebojíte se trochu experimentovat? Pak zkuste vypěstovat třeba zázvor. Ponechejte si kus zázvoru, na němž jsou výhonky. Tento kousek namočte na noc do vody a poté jej zasaďte do květináče. Dopřejete-li mu světlé a teplé místo s pravidelnou zálivkou, již brzy vám vyžene nové výhonky. Na úrodu vlastního zázvoru budete muset počkat minimálně půl roku. Teď je tedy ideální doba, jak si zajistit zásoby na zimu.

Zdroj: Autorský článek

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Příběh lásky, který sledoval celý svět: Charles a Camilla dnes slaví 20 let manželství

Styl

Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná...

Tech

Archeologický objev pod hradem Loket: Pozůstatky z 11. století odhalují dávnou historii