Pár osvědčených rad pro lepší úrodu jahod. Zaměřte se na rostliny, které pěstujete v těsném okolí jahodníků

 Zahrada 
05. května 2023 08:38 / Ema Maxová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Díky některým rostlinám mohou vaše jahodníky prospívat jako nikdy předtím Depositphotos
Pokud i vy pěstujete jahodníky, určitě vás zajímá, jak podpořit jejich plodnost a dosáhnout bohaté úrody co možná nejsladších plodů. Když zvolíte správné bylinky nebo zeleninu do blízkosti jahod, můžete se těšit na obrovskou úrodu a skvělou chuť.

Léto se pomaličku blíží a s ním také sezóna jahod. Kdo chce letos skvělé šťavnaté plody, měl by se zaměřit se na rostliny, které pěstuje v jejich těsném okolí. Ať už totiž pěstujete ovoce, zeleninu nebo bylinky, je potřeba vždy myslet na to, zda jsou dané rostliny vhodné pro pěstování vedle sebe. Ne všechny rostliny se vedle sebe snesou, neboť si můžou například dělat stejné nároky na půdu, živiny, a tak se vzájemně ochuzovat. Stejně tak je zde možné riziko přenosu chorob či jiných patogenů. Proto je při zahrádkaření důležité si záhon předem rozvrhnout podle toho, jak budou dané rostliny vedle sebe prospívat. V tomto článku vám prozradíme, díky kterým rostlinám budou jahodníky prospívat jako nikdy předtím a naopak, co vedle jahod rozhodně nesadit.

Co se k jahodám skvěle hodí?

Jednou z možností jsou některé druhy zeleniny, další možností jsou různé druhy bylinek. K jahodám se skvěle hodí cibule, česnek pórek nebo pažitka, ale také luštěniny. Dále je vhodná listová zelenina jako například salát nebo špenát.

Cibule a česnek ochrání jahody díky své intenzivní ostré vůní, která na velkou vzdálenost odpuzuje škůdce a navíc obě rostliny podporují prosperitu jahodníků.

Luštěniny zajistí bujný růst jahodníků a listová zelenina pozitivně ovlivní chuť jahod a navíc získáte mnohem pestřejší jídelníček, protože si vypěstujete další druhy zeleniny.

Pažitka zasazená vedle jahod má hned dva pozitivní účinky. Funguje jako přírodní mulčovač a její přírodní vůně pak skvěle odpuzuje různé škůdce. 

Listová zelenina. Listovou zeleninu doporučují zkušení zahradníci, kteří moc dobře ví, že špenát či salát zasazený vedle jahodníků zvyšuje produktivitu a úrodu všech tří rostlin. Navíc, salát i špenát zlepšuje kvalitu i chuť jahod a chrání je před zrakem ptáků.

Keříkové fazole mají schopnost odpuzovat zahradní brouky a hmyz, který by mohl poškozovat plody jahodníků. Oproti tomu jahodník je schopen do půdy přilákat více bakterií fixujících dusík, což skvěle podporuje růst fazolí.

Šalvěj zvyšuje šťavnatost. Bylina zvaná šalvěj lékařská má pozitivní účinek na úrodu jahod v tom ohledu, že zvyšuje jejich šťavnatost. Navíc, obdobně jako kopr, koriandr nebo máta, má šalvěj schopnost odpuzovat slimáky a jiné škůdce.

Rozmarýn může pomoci odradit škůdce, kteří by jinak mohli poškodit jahodníky. Navíc dle zkušených pěstitelů může pěstování rozmarýnu v blízkosti jahodníků pomoci zvýšit plodnost a zlepšit chuť jahod.

Měsíček lékařský si s jahodníkem skvěle rozumí, a navíc vedle sebe také krásně vypadají. Měsíček lékařský odpuzuje různé škůdce, kteří by mohli uškodit jahodám, zejména pak hlístice, které ničí kořeny jahodníků.

Tymián by měl být na vaší zahradě nutností. Nejen, že skvěle chutná a hodí se k ochucený různých pokrmů, má také schopnost odpuzovat hmyz i červy, které škodí jahodám.

Co jahody nesnáší?

Jahodník se jednoznačně nemá rád s brukvovitou zeleninou. Kedlubny, zelí, květák, brokolice, růžičková kapusta, ale také okurky budou mít negativní vliv na zdraví jahod. Kvůli rozšíření škůdců jsou pro jahodníky nevhodní sousedé v podobě lesních jahod, malin nebo ostružin.

Skladování jahod

Když už vypěstujete lahodné šťavnaté jahody, dejte pozor, abyste je také správně skladovali. Pokud chcete prodloužit jejich trvanlivost, nemůžete je nechat ležet jen tak na kuchyňské lince, ale musíte je dát do lednice. Jahody vložte do lednice suché. To je velmi důležité pravidlo! Jahody omyjte jen v případě, že je chcete hned sníst nebo použít třeba do koláče nebo zmrzliny. Mytí jahody okamžitě vystaví vlhku, ve kterém se začnou množit plísně a bakterie, a plody se pak rychle kazí. Pokud tedy budete jahody dávat do lednice, měly by být nemyté a dokonale suché.

Celé jahody budou vzdorovat zkažení určitě lépe než jahody nakrájené na kousky. Proto jahody nechte v celku a neodtrhávejte z nich ani zelené lístky. Jahody také prohlédněte, zda nejsou na některých místech otlačené nebo poškozené. Takové raději hned spotřebujte nebo je alespoň oddělte od ostatních zdravých jahod.

Nádobu, ve které budete jahody skladovat, vyložte papírovými utěrkami. Ty absorbují přebytečnou vlhkost a zabrání tomu, aby jahody začaly plesnivět.

Další důležité pravidlo, je pravidlo jedné vrstvy. Jahody skládejte do nádoby v jedné vrstvě a pokud možno tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Nejdůležitější je, pokusit se co nejvíce minimalizovat vlhkost a vzájemný kontakt plodů.

Autorský článek, další zdroje: homesandgardens.com, gardeningknowhow.com, strawberryplants.org.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008