Odrůdy rostlin, které byly vyšlechtěné na počest královny Alžběty II. Pěstovat je můžete i na své zahradě

 Zahrada 
18. září 2022 10:18 / Pavla Krejčí
  1
📷
3 fotografie v galerii
Na počest královny Alžběty byly vyšlechtěny i některé růže Depositphotos
Královna Alžběta II., celým jménem Elizabeth Alexandra Mary, byla ikona, kterou znal celý svět. Kromě toho, že procestovala celý svět, měla také řadu zálib. K těm patřil velmi kladný vztah k rostlinám i zahradničení. A vzhledem k tomu, že na počest vládnoucích monarchů se pojmenovávají nejen parky či ulice, ale šlechtí se i různé květiny, samozřejmě má své vyšlechtěné odrůdy rostlin i britská královna Alžběta II. Pojďte se seznámit s rostlinami, které jsou spjaty s oblíbenou panovnicí.

Během 70leté vlády královny Alžběty II. došlo k mnoha milníkům. Pěstitelé nejen ve Velké Británii, ale i ve světě často uctívali královnu tím, že po ní pojmenovali nové odrůdy rostlin. Dělo se tak ale již po staletí. Významnou rostlinou je největší leknín světa viktorie královská, který nese své pojmenování podle královny Viktorie. Dnes se nové druhy už téměř nevyskytují. Poslední růže byla vyšlechtěna na počest platinového jubilea královny.

Rok 1953: Plamének horský 'Elizabeth'

Alžběta II. byla korunována královnou ve Westminsterském opatství roku 1953. Na její počest byla vyšlechtěna květina, za kterou stála Jackmanova škola, ve Wokingu, v Surrey. Dorůstá výšky až 9 m a šířky 3 m. Je to silný šplhavec s bledě růžovými květy a jemnou vůní po vanilce. Mladé listy jsou bronzové až purpurové, později se mění na tmavě zelené.

1954: Růže velkokvětá 'Queen Elizabeth'

Na památku Alžbětiny korunovace představil v roce 1954 americký vědec doktor Walter Edward Lammerts růži velkokvětou. Vyniká jemnou vůní a její velké květy jsou sytě růžové. Tato odrůda se hodí do květinových záhonů. Roste vzpřímeně do výšky 180 až 200 cm a kvete od června do října.

Rok 1954: Kamélie japonská 'Her Majesty Queen Elizabeth II'

V tomtéž roce novou rostlinku představily USA. Jednalo se o druh japonské kamélie, která v překladu nesla název 'Její Veličenstvo královna Alžběta II.'. Jedná se o stálezelený keř s lesklými a sytě zelenými listy. Na jaře nese květy, které jsou lososové, až růžové a mají volnou pivoňkovou formu dosahující v průměru téměř 12 cm.

Rok 1977: Růže 'Silver Jubilee'

Jako připomínka 25leté vlády královny Alžběty, tedy stříbrného jubilea, byla vypěstována hybridní čajová růže s názvem 'Silver Jubilee'. Vytvořil ji skotský šlechtitel růží Alec Cocker. Jedná se o středně velký keř dorůstající 90 až 120 cm. Květy průměrně dorůstají 12 cm a jsou zbarveny do růžové, meruňkové, lososové i do odstínů broskvové. Kvete od jara do podzimu.

Rok 2002: Růže 'Jubilee Celebration'

Půl století na trůně si také žádalo vlastní květinu. Na počest královnina zlatého jubilea vznikla středně keřovitá růže 'Jubilee Celebration'. Dorůstá mezi 90 až 150 cm. Květy mají silnou citronovou a malinovou vůni. Povětšinou se zbarvují do korálově růžové se žlutým rubem.

Rok 2012: Růže 'Queen Elizabeth II' a Narcis 'Diamond Jubilee'

Společnost Harkness uvedla na trh růži s názvem 'Queen Elizabeth II' v červnu roku 2012 na oslavu platinového jubilea. Vyšlechtil ji Peter Beales a je to opakovaně kvetoucí keřová růže. Vytváří pěkně vonící dvojité květy, které mají jemný broskvový nádech.

V tomtéž roce byl na počest 60leté vlády královny představen také narcis 'Diamond Jubilee'. Je to velký miskovitý narcis s bílými okvětními lístky a oranžovým středem.

Rok 2022: Růže 'Elizabeth'

Rok 2022 byl pro královnu Alžbětu opravdu významným. V 96 letech se stala nejdéle vládnoucí britskou panovnicí, která oslavila 70 let vlády. Vzpomínkou na toto výročí je růže od Davida Austina. Růže má svou typickou, silnou a sladkou vůni, zároveň však disponuje svěží vůní s tóny citronového šerbetu a staré růže. Květy mají uprostřed elegantní knoflíkové oko. Barva je podobna jabloňovým květům.

Autorský článek, další zdroje: gardensillustrated.com, abecedazahrady.cz 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve