Nezanedbejte říjnové práce na zahradě: Sázejte, uskladňujte a mulčujte

 Zahrada 
18. října 2022 10:28 / Pavla Krejčí
  0
📷
1 fotografie v galerii
V říjnu je načese připravit zahradu na zimu Depositphotos
Vyhrňte si rukávy a připravte v říjnu zahradu na další plodný rok. Byť se pomalu blíží zima a práce na zahradě končí, je třeba jí stále věnovat pozornost, abyste ji připravili na další sezónu.

Vysázejte stromy, růže i keře

Říjen je ideální čas pro výsadbu listnatých stromů, keřů i růží. Možná si říkáte, že cokoliv vysazovat na podzim nemá cenu, avšak je to právě ten nevhodnější čas. Chladné počasí podporuje rychlé zakořenění rostlin a půda je obecně snadněji zpracovatelná, protože není tak studená a bahnitá. Pokud si koupíte rostlinu, které opadaly listy, nebojte se. To znamená, že je pouze nečinná a nebude jí vadit změna místa růstu. Je pouze třeba ji dobře přesadit, aby se jí dařilo zakořenit. 

Věnujte pozornost trvalkám

Tajemství stálého a krásného růstu mnoha trvalek spočívá v tom, že jsou pravidelně rok co rok rozdělovány. Spousta rostlinek, které jsou ponechány napospas přírodě, přerostou a od středu pomalu odumírají. Mezi trvalky, které preferují dělení v říjnu, patří lilie asijská a orientální, hosta, pivoňka, denivka, kosatec vousatý nebo třeba rozchodník. 

Jejich rozdělení není vůbec složité. Rýčem vyryjte seskupené rostliny ze země a rozdělte je na více kusů. Poté vyryjte další díry a rozsázejte je kus od sebe, nejlépe do hloubky, ve které se nacházely předtím. Než se však pustíte do akce, zjistěte si informace o daných trvalkách. Každá vyžaduje jinou pravidelnost rozdělování – např. pivoňka, vyžadují dělení pouze každé čtyři až šest let, zatímco kosatec je nejlepší dělit každé dva roky.

Mulčováním podpoříte růst v další sezóně

Jedním z nejlepších způsobů, jak udržet mladé rostliny naživu přes zimu, je přikrýt je mulčem, zejména v prvním roce po výsadbě. Brzy na jaře pak jemně shrabte mulč a rozložte jej po záhonu, abyste zabránili plevelu v nekontrolovatelném růstu během letních měsíců. Pokud mulčujete nově vysazené stromy, nesypte mulč přímo ke kmeni. Kolem nechte několika centimetrů mezeru.

Zlepšete podmínky půdy

Naprosto ideální půda neexistuje a málokterý zahradník to může tvrdit. Proto je důležité zlepšovat podmínky půdy kdykoliv je to možné. Na podzim je vhodné rozprostřít na povrch čerstvou vrstvu kompostu, shnilý hnůj, nasekané listí nebo čerstvou hlínu z rozoraného pole. Čím více organické hmoty přidáte, tím více se bude rostlinám dařit. 

Co dalšího během října na své zahradě udělat:

  • Přesaďte opadavé keře, které jsou na špatném místě nebo přerostly místo, na kterém se nachází.
  • Sbírejte semena z odolných trvalek a ihned zasejte.
  • Seřízněte keřové růže, abyste zabránili jejich poškození.
  • Odstraňte staré plodiny, aby se v nich přes zimu nemohli ukrývat škůdci a případné choroby.
  • Stonky ostružin a malin seřízněte až na zem.
  • Naposledy posekejte trávník.
  • Sbírejte listí a kompostujte.
  • Vyryjte muškáty a přeneste je na zimu dovnitř.
  • Jarní cibuloviny sázejte, dokud zem nezamrzne.

Nezapomínejte, že je třeba věnovat zahradě svou pozornost celoročně. Byť na podzim skončila úrodná sezóna, neznamená to, že společně s přírodou „usínáte“ i vy. 

Autorský článek, další zdroje: groworganic.com, ahealthylifeforme.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47