Nákup vybavení dílny a kanceláře přímo z Číny

 Ostatní 
03. ledna 2018 07:40 / Bronislava Silná
  1
📷
3 fotografie v galerii
Čína se snaží propagovat své obchody i dotováním dopravného Pixabay
Když zabrousíte na stránky různých čínských e-shopů, zjistíte, že mají mnoho zajímavého zboží za velmi rozumné ceny. Vyplatí se objednávat? Nebo je to ztráta času i peněz? Máme důležité informace.

V Číně existuje nepřeberné množství obchodů, které nabízejí obrovskou škálu zboží. Určitě si každý dokáže představit, že mezi takovým množstvím obchodníků se najdou ti slušní i ti méně slušní. První zásadou by proto mělo být nakupovat jen od obchodníků, se kterými jsou dobré zkušenosti. Mezi nejznámější obchody patří určitě dx.com, banggood.com či třeba aliexpress.com.

Sice někteří měli určitě špatné zkušenosti i s těmito obchody, ale v zásadě jde o solidní obchodníky, kteří se snaží vyhovět zákazníkům, seč mohou. Počítejte s tím, že za zboží se zde platí předem platební kartou nebo přes paypal.

DPH a clo

Při veškerých úvahách o případném nákupu mějte na paměti, že u drtivé většiny zboží si zaplatíte ještě DPH a nějaké clo. Platí, že pokud je cena balíčku nižší než 22 euro, DPH ani clo se neplatí. Při cenách do 150 euro platíte DPH ve výši 21 %. Při objednávkách nad 150 euro platíte DPH 21 % a clo cca 15 %. Tuto sumu neplatíte obchodníkovi, ale platíte ji prostřednictvím toho, kdo vás bude zastupovat v celním řízení. Doporučujeme nechat tuto službu na těch, kdo to dělají rutinně. Vy jim dáte plnou moc a oni za vás vyřídí potřebné. Není to však zadarmo, takže pokud chcete pár stokorun ušetřit, zůstane vyřizování na vás.

Dopravné

Atraktivní pro našince může být, že balík z Číny dorazí bez poplatku za poštovné. Jestliže ale chcete objednávat zboží, které je dražší, vřele doporučujeme zvolit způsob dopravy, který sice zásilku o pár desetikorun prodraží, ale vy budete moci sledovat, kde se váš balíček nachází a hlavně při celním řízení budete mít na faktuře jasně uvedeno, kolik vás doprava stála. Kdyby tento údaj chyběl, mohl by celní úřad uvažovat cenu, za kterou by daný balík posílala do Číny Česká pošta, a to by značně změnilo cenu proclení. Některé e-shopy uvádějí nulovou cenu za dopravu i na faktuře. S těmi by neměl být problém.

Záruka

Záruka samozřejmě platí tak, jak uvádí prodejce na svých stránkách. Problém je, jak dostat zboží zpátky do Číny. Vyplatí se proto případně zvolit variantu nákupu z evropského skladu, jestliže je současně zajištěna možnost do tohoto skladu posílat reklamaci. Někteří prodejci jsou ale tak velkorysí, že v případě zdokumentování vadnosti výrobku zašlou výrobek nový. Zde se zkušenosti zákazníků velmi liší a neexistuje žádný jednoznačný názor, jak daná situace ve vašem případě dopadne. Záruka je proto sázkou do loterie.

Závěrečná doporučení

Z výše napsaného vyplývá, že nákupy z Číny se velmi vyplatí, pokud chcete nakupovat drobnější předměty, které navíc mohou uniknout pozornosti a zájmu celních úřadů. Jednoznačně je skvělé nakupovat v Číně elektronické součástky a různé stavebnice. Zajímavé může být nářadí, ale i textil.

Cokoliv malého a levného může být atraktivní, protože to získáte za zlomek ceny, kterou za zboží zaplatíte u nás. V takovém případě se dá oželet i to, že někdy může mít výrobek nějakou drobnou vadu. U většího a dražšího zboží počítejte s proclením a doplacením DPH, ale i tak mohou být mnohé výrobky velmi zajímavé. Třeba i proto, že na našem trhu vůbec nejsou. Pokud se rozhodnete objednat si z Číny přenosný počítač, nezapomeňte o něj správně pečovat

U rozměrnějších předmětů uvažte, zda je možné, aby doputovaly přes celý svět nepoškozené. Také se připravte na delší dodací lhůty v porovnání s nákupy u nás. Nenakupujte ve spěchu a před svátky. Během běžného období ale nejsou dodací lhůty delší než jeden měsíc. Někdy vám zboží dokonce přijde už za dva týdny.

Témata: nakupování, e-shop, Čína,
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve