Mastomyš má na víc, není jen krmným hlodavcem

 Mazlíčci 
21. února 2018 08:58 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Krysa malá je roztomilá a nenáročná na péči Pixabay
Mastomyš nebo-li krysa malá je oblíbeným krmným hlodavcem pro hady či dravce. Je ale škoda, že není častěji chována i jako zvířátko pro radost. Má pro to totiž všechny předpoklady. Nevěříte?

Krysa malá nezapáchá jako myši

Mastomyš v první řadě nesmrdí tak jako myši, takže se může chovat i ve skupinkách a v menších bytech, kde by byly myši příliš cítit. I navzdory své velikosti je nenáročná na prostor. Není příliš pohyblivá, většinu dne prospí.

Probouzí se navečer, kdy se vypraví hledat něco k snědku. Ale ani potom moc neběhá, spíš se tak líně prochází. Přesto některé rády využívají třeba kolečko na běhání.

Mastomyš pochází z Afriky

Domovem krysy malé je jižní Afrika. Tam se vyskytuje podobně jako naše myš domácí ve velkém množství a domorodci ji pronásledují jako škůdce. Přírodní zbarvení krysy malé je hnědavé s černýma očima. V zajetí jsou nejrozšířenější strakatí jedinci.

Jejich nevýhodou je, že se často objevují kousaví jedinci. Proto je lepší brát je ze začátku za kořen ocasu. Krysy malé se dají do určité míry ochočit, ale nikdy nebudou tak ochočené jako třeba bílé myšky.

Krysu malou hraní s majitelem nebaví

Mastomyši se nechají pohladit, vezmou si krmení z ruky a ochočenější jedinci se nechají i zvedat, aniž by se bránili. O nějaké hry se svým majitelem ale příliš nestojí.

Jako většina hlodavců jsou to ale zvířátka společenská, takže nejlepší je držet je ve skupinkách. Můžete mít jednoho samce a několik samic nebo skupinky složené pouze ze samic nebo samců. Měly by spolu být odmala, zařazování nových jedinců do stávající skupiny se daří jen s obtížemi.

Zkrášlete jim terárium

Skupinku mastomyší můžete úspěšně chovat ve starším akvárium nebo teráriu středních rozměrů. Mělo by být dobře uzavřené, aby krysy malé nevylezly ven. I když pohyb nevyhledávají, uvítají kameny nebo větve, na kterých mohou sedět a sledovat okolí.

Potřebují i úkryt, třeba domeček, kde si udělají hnízdo z kartonu, ubrousků, ruliček toaletního papíru nebo sena. Jídelníček mastomyší je podobný jako u myší domácích - stačí jim směs zrní, ovoce i zelenina. Nepohrdnou ani hmyzem, rádi mají cvrčka či saranče.

Mastomyši se množí rychle

Krysy malé poměrně hodně pijí, takže musí mít neustále k dispozici čerstvou vodu. Rychle se naučí na napáječku i na misku.

Rozmnožují se velmi rychle, jsou jedním z nejplodnějších hlodavců. Pokud k sobě dáte samečka a samičku, za tři týdny budete mít mláďata. Rodí se jich deset a víc, výjimkou není ani vrh o 20 mláďatech.

Pokud chcete chovat mastomyši jako domácí mazlíčky, pořiďte si proto raději jedince stejného pohlaví. Možná jich ale potřebujete hodně, protože mastomyši chováte jako potravu pro jiné mazlíčky, o kterých jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve