Sázet se dá i v červnu. Pusťte se s chutí do toho!

 Zahrada 
17. června 2018 10:14 / Bronislava Silná
  2
📷
5 fotografií v galerii
Ledacos z toho, co je na obrázku, se dá sázet ještě teď Shutterstock
Někteří lidé mají pocit, že se sází jen na jaře a v letních měsících už se jen sklízí. Opak je pravdou. Máme několik dobrých tipů. Jsou druhy zeleniny, které lze sázet prakticky celý rok. Některé jsou vhodné dokonce i pro zimní pěstování doma.

Nás bude zajímat, co můžeme sázet v červnu a červenci. Aby všechno dobře rostlo, je třeba pravidelně zalévat a hnojit. Na téma hnojení doporučujeme zajímavý článek zde.

Rajčata a papriky

Je na ně sice už dost pozdě, protože v teplejších místech republiky letos již rajčata dozrávají. Na druhou stranu pokud bydlíte v chladnější části, určitě neuděláte chybu, pokud rajčata a papriky ještě vysadíte. Letošní teplé počasí vám pomůže a vy se budete moci těšit z dobré sklizně. Jen s vodou to bude asi horší. Doporučujeme pravidelnou zálivku.

Ředkvičky

Ředkvička celoroční je skvělá. Sází se od jara až do podzimu. Stačí jí pět či šest týdnů, aby vytvořila krásné červené jedlé části. Neváhejte a pěstujte. Do práce můžete zapojit i děti. Právě ředkvička je velmi vděčná, protože dobře klíčí, snadno roste a dělá všem radost. Přitom poskytuje skvělé možnosti zpracování na nejrůznější saláty, studené mísy, ale i do teplých jídel. Zpracovat se dají i její listy, které upravujeme podobně jako špenát.

Cibule

Zbyla vám sazečka a máte ještě volné místo? Neváhejte. Můžete používat i vrchní část cibulky jako ozdobu a dochucení vašich salátů a dalších pokrmů. Snadno roste, snadno se o ni stará. I zde mohou pracovat děti. Cibulky sázíme asi 15 cm od sebe jen malý kousek pod zem.

Kedlubny, zelí, okurky

Vydejte se na trh a pořiďte sazenice růžičkové kapusty, kedluben a zelí. To vše můžete ještě zasadit a dočkáte se výsledků. Pokud vám nevadí pozdnější sklizeň a žijete v teplých oblastech, můžete sázet okurky nakládačky.

Saláty

Samozřejmě i mezi saláty je řada odrůd, které se hodí pro pěstování v této době. Například salát Larsen je salát ledového typu a dá se vysévat celoročně. V červnu a červenci můžete použít odrůdy Galander, Dubáček, RoseMarie. Celoroční je třeba i Adinal. Jak vidíte možností je mnoho a byla by škoda se připravit o chutné vitaminy na talíři.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve