Jak odstranit barvu z oblečení? Pomůže i lak na vlasy

 Ostatní 
25. srpna 2018 10:02 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čím dříve se do odstraňování pustíte, tím větší máte šanci na úspěch Shutterstock
Po malování akrylovou barvou jste si všimli skvrny na oblečení? Přemýšlíte, zda se oblíbeného kousku z šatníku rovnou vzdáte, nebo se pokusíte o záchranu? Rozhodně zvolte druhou možnost. V mnoha případech jde totiž barvu rychle odstranit.

Při odhalení skvrny na nic nečekejte a dejte se rovnou do práce. Nejprve odstraňte přebytečnou barvu z oblečení. Použijte k tomu například tupý nůž. Pokuste se zajistit, aby na oblečení zůstalo minimální množství barvy. Pokud jste si však skvrny všimli, až zaschla nebo se pokoušíte zbavit staré skvrny, barvu jemně seškrábejte dolů. Dobře vám poslouží i kobercová lepicí páska. Přiložte jí na znečištěnou část oděvu a rychle trhněte. Páska by měla barvu nalepit a strhnout.

Použijte čisticí prostředek

Jakmile se vám podaří odstranit, co nejvíce barvy, nastupuje na řadu voda. Začněte barvu oplachovat z rubu látky a následně na oblečení aplikujte čisticí prostředek. Na čerstvé skvrny je ideální směs mýdla na ruce a tekutého pracího prostředku v poměru 1:1. Pomocí houbičky naneste směs na oblečení a začněte skvrnu čistit. Nebojte se trochu přitlačit, ale nedrhněte příliš silně, aby se látka nenávratně neponičila. Poté oděv důkladně opláchněte a postup opakujte, dokud skvrna nezmizí.

V případě, že je barva na oblečení již staršího data, poohlédněte se doma po laku na vlasy nebo sežeňte izopropyl alkohol. Skvrnu postříkejte lakem na vlasy nebo ji potřete alkoholem, nechte zaschnout a následně umyjte pod tekoucí vodou za pomocí mýdla. Díky tomuto postupu by měla skvrna zmizet nebo alespoň vyblednout. Jak namalovat obaz pomocí akrylových barev, jsme psali zde.

Čistírna=poslední spása

Úplně na závěr oděv vyperte podle instrukcí na něm uvedených. U oblečení, které se nedá prát v pračce, je velmi pravděpodobné, že se skvrny svépomocí nezbavíte. Zkuste jej odnést do čistírny a uvidíte, zda vám oblečení zachrání.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod