Udělejte si čas na péči o vaši kuchyňskou linku. Důležitá je technika
Z toho důvodu se musíme o povrch linky dobře starat, aby zůstala v dobrém stavu a vydržela nám, co nejdéle.
Technika, kterou použijete na udržování kuchyňské linky, záleží na materiálu, ze kterého je vyrobená. Vyhraďte si tento týden pár minut z víkendu na péči o vaši kuchyňskou linku. Z dlouhodobého hlediska se to vyplatí. Když vám po dokončení práce ještě zbyde energie na další úklid, můžete se pustit třeba i do povrchů v koupelně.
Péče o žulové povrchy
Pokud máte povrch linky ze žuly, je potřeba jej jednou za rok ošetřit ochrannou vrstvou, která utěsňuje póry. Kdybychom jej nechali pórovitý, bude do sebe absorbovat veškeré tekutiny, které s ním přijdou do styku. Jestli chcete ověřit, zda vaše linka nepotřebuje údržbu dříve, můžete provést jednoduchý test. Pocákejte ji několika kapkami vody. Jestli kapka zůstane v celku, je vše v pořádku. Pokud ne, póry je potřeba utěsnit.
Utěsňování žuly vypadá jako náročný úkol, ve skutečnosti to je ale docela jednoduché. Vše z linky odstraňte a vyčistěte ji, jako to děláte obvykle. Pořádně vysušte a naneste přípravek podle návodu na obalu.
Péče o laminát
Na tento povrch není potřeba žádných speciálních přípravků. Jednou za čas je ale dobré jej pořádně vydrhnout. Zbavte se skvrn od tuku a mastnoty pomocí směsi, která se skládá z jednoho dílu bílého octa a jednoho dílu vody. Zažranou špínu dostanete pryč pastou z jedlé sody. Nechte ji trochu uležet a potom jemně vyčistěte. Existují i leštidla na laminátové povrchy, která jej dělají odolnějším vůči skvrnám.
Péče o povrch z kachliček
Jestliže povrch vaší linky tvoří kachličky z glazované keramiky nebo porcelánu, pravidelné čištění postačí k tomu, abyste jej udrželi v dobrém stavu. Můžete ale tuto příležitost využít k tomu, abyste prozkoumali, zda některé kachličky nejsou prasklé nebo zda není potřeba vydrhnout či obnovit spáry. Pokud se vám obecně nedaří v kuchyni udržovat pořádek, zde je několik tipů, jak to napravit.