Chystáte se prořezat motýlí keř? Buďte opatrní, můžete nadělat více škody než užitku

 Zahrada 
17. března 2019 09:46 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Motýlí keře jsou čím dál více v oblibě Depositphotos
V českých zahradách se takzvaný motýlí keř objevuje čím dál častěji. Jde o komuli a lidé tomuto okrasnému keři přezdívají také letní šeřík. Pokud se chystáte komuli prořezat, buďte opatrní. Ne každý druh to totiž snese.

Komule dokáže ozdobit každou zahradu. Je třeba ale vědět, že pěstování tohoto keře má i svá úskalí. Kromě toho, že se rostlina sama ráda rozmnožuje výsevem semen a je tak někdy problém udržet komuli na místě, které jste si sami zvolili, další problém může nastat v souvislosti s jejím ořezem. Musíte totiž především vědět, jaký konkrétní typ komule vám na zahradě roste. Různé druhy totiž vyžadují různé způsoby ořezu. 

Většina druhů komule kvete na nových letorostech, existují ale také druhy, které kvetou na dřevě loňském. K těm patří například komule střídavolistá. A existují také druhy, které pravidelný řez vůbec nepotřebují, například komule kulovitá.

Komule Davidova a Weyerova

K nejčastěji pěstovaným komulím patří komule Davidova. Květenství má uspořádané v protáhlých latách a dá se pořídit v různých barvách - bílé, růžové, modré, purpurově červené i temně fialové. Komule Weyerova má pro změnu sytě žluté květy shromážděné v kulatých shlucích, které zdálky připomínají žluté bambule. Oba tyto druhy je vhodné řezat v předjaří, většina zahrádkářů považuje za nejlepší čas březen. Někdy ale počasí dovolí provést řez už v únoru, jindy naopak až třeba v polovině dubna.

Nejvhodnější dobu poznáte podle nalévajících se pupenů. Větve, které přes zimu namrzly, nemilosrdně odstraňte. Brzy zase obrazí. Větve, které loni kvetly, odřízněte až na čípek – z něj vyraší nové větve. Zkraťte větve kousek nad očkem, ať nedojde k jeho poškození. V případě radikálního řezu seřízněte všechny silné větve až na půl metru nad zemí. Také odstraňte tenké, často uschlé větévky. Díky každoročnímu radikálnímu způsobu řezu se dočkáte nejlepšího a nejbohatšího kvetení.

Komule střídavolistá

Komule střídavolistá se vyznačuje přepadavými větvemi, které zdobí světle fialové květy. Tento druh kvete až na dvouletém dřevě. Pokud budete chtít tvar tohoto keře upravit, je nutné provést řez po odkvětu. Jedině tehdy do konce sezony narostou výhony, které v dalším roce pokvetou. Abyste udrželi pěkný tvar a získali co největší množství kvetoucích větviček, ostříhejte komuli střídavolistou tak, že zachováte pevnou kostru keře. Pokud byste tento druh radikálně seřezali až k zemi, připravili byste se v tom roce o květy. 

Komule střídavolistá je jinak na pěstování nenáročná. Dařit se jí bude na slunném stanovišti v běžné hlinité půdě. Má radši suché místo než přemokřené. Nejlépe rostlina vynikne u zdí nebo na okraji travnaté plochy v místě, kde přechází do výsadby keřů. Elegantně převislý růst se také výborně uplatní na svazích a terasách. Rostlina vynikne při solitérním umístění, od jiných keřů udržujte odstup minimálně dvou metrů. Vhodná doba pro výsadbu je jak na jaře, tak na podzim.

Komule, které řez nepotřebují

Jak už jsme zmínili, existují také druhy komulí, které řez vůbec nepotřebují. Jde například o komuli kulovitou, která má oranžové květy. Bez řezu se obejde i komule Colvieli. Ta pochází z východního Himálaje. Roste v podobě rozložitého keře nebo malého stromu. Kvete červenými až růžovými květy.

Navíc ani ostatní druhy není nutné řezat úplně vždy. Pokud mají vaše keře na zahradě dostatek prostoru, stačí odstranit jen přestárlé nebo suchem či mrazem poškozené výhony. Motýly lze do zahrady přilákat i jinak než pomocí motýlího keře, jak na to, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod