Kroky, které není radno podcenit při zazimování zahrady

 Zahrada 
03. listopadu 2019 15:39 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Síta ochrání okap od nánosů listí či větviček Depositphotos
S ranními mrazíky přichází nejvyšší čas na zazimování zahrady. Ač se to možná nezdá, některé kroky jsou obzvláště důležité pro to, aby nadcházející zima nezpůsobila zahradě více škody než užitku a vy jste na jaře nesplakali nad výdělkem.

Je proto třeba věnovat pozornost záhonům, trávníku nebo vodním soustavám.

Vysušit do sucha

Jestli máte závlahový systém, je nutné z trubek či hadic dostat zbytkovou vodu, aby vám je zmrzlá voda nepoškodila, to platí i o koncových rozprašovačích a dalších nadzemních částech. Ty můžete i zakrýt nebo lépe nepropustně zabalit do pevného igelitu.

Listí škodí rybám i trávníku

Odumřelé části vodních rostlin nebo spadané listí jsou nebezpečné, zejména pokud máte v jezírku ryby. Organická hmota i v zimě tleje a vzniklý unikající plyn se hromadí pod ledem a nemá kudy unikat. Jestli máte v jezírku filtrační technologii, vyčistěte filtrační komory.

Hrabání listí je nekonečná práce, ale trávník se vám na jaře odmění. Nemusíte poctivě shrabat vše do posledního lístku, problémem je souvislá silnější vrstva listí, která by mohla způsobit zapaření a vznik trávníkových plísní. Aby se vám lépe pracovalo, nezapomeňte sáhnout po správných hrábích, o nichž jsme psali zde.

Omlazování neuspěchejte

Okrasné keře vyžadují omlazení, ale to můžete nechat až na konec zimy. Spěchat nemusíte ani s řezem ovocných stromů. Pokud byste je prořezali nyní, mohly by ještě narašit. Tuto práci si dejte klidně až koncem listopadu.

Ovšem ne vše je nutné perfektně uklidit a odstranit. Platí to zejména o uschlých rostlinách, jimiž můžete zakrýt záhony dvouletek a cibulovin, aby hlína nepromrzla do velké hloubky a v půdě přezimující rostliny na jaře lépe vzešly. Na záhony můžete navršit i chvojí z jehličí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?