Ochraňte své kolo před zloději

 Ostatní 
20. června 2017 20:18 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Letní sezóna je v plném proudu. S ní bohužel i krádeže jízdních kol. Shutterstock
S teplým počasím lidé začínají vytahovat jízdní kola. Cyklistická sezona je ovšem tradičně i rájem pro zloděje. 

Zloději využívají nedostatečného zabezpečení kol. Jízdní kola přitom mají hodnotu i několika desítek tisíc a lidé přesto nejsou schopni investovat pár stovek korun do kvalitního zabezpečení svého majetku. znáte možnosti, jak ochránit své kolo před zcizením?

Cyklostojany, cykloparkoviště

Vybudovat dostatečně hustou síť kvalitních cyklostojanů hlavně ve městech a v dopravních přestupních uzlech. Stojany by přitom měly být umístěny na frekventovaných místech, aby byly co nejvíce pod dozorem kolemjdoucích a současně co nejblíže cíli, který chce cyklista navštívit (obchod, sportoviště, úřad, zastávka/nádraží).

Technika parkování kola

Naučit cyklisty správnou techniku parkování kola, která spočívá v přizamčení rámu kola, případně i s vidlicí, ke stojanu či jiné vhodné „kotvě“ a používání kvalitního zámku vždy, když se vzdalují od kola byť jen na chvilku. To platí také pro kola ve společných prostorech bytových domů. 

Kvalitní zámek

Vysvětlit roli kvalitního zámku, resp. jak by měl vypadat a jak jsou stávající běžné zámky na kola (většina cyklistů používá lanové zámky s průměrem lana do 8mm) pro zloděje lehce překonatelné. V Německu například při testování zámků uvádějí, že nejodolnější jsou „U“ zámky a cik-cak zámky (silné ocelové pláty, které se skládají jako tesařský metr). České cyklisty ale od jejich pořízení odrazuje hlavně váha. Jeden až dva kilogramy váhy zámku pak paradoxně rozhodují o krádeži kola za tisíce až desetitisíce. Cena zámku by podle německého doporučení měla dosahovat asi desetinu ceny kola, které chrání před zcizením.

Pojištění

Informujte se na možnost pojištění kola. To může být součástí pojištění domácnosti, případně je lze u některých pojišťoven sjednat také speciálně na kolo. Bývá to ovšem poměrně náročná procedura a vždy se v rámci likvidace pojistné události řeší, jak byly zajištěny prostory, odkud bylo kolo odcizeno, zda byly tyto prostory pro uskladnění kola určeny, jakou musel zloděj překonat překážku, zda použil násilí apod. Pojištění proto vybírejte podle svých konkrétních podmínek, vezměte tedy v úvahu, v jakém domě bydlíte, jaké jsou zde prostory k uskladnění, jak jsou zabezpečeny apod. Zjistěte si také, jakou bezpečnostní třídu musí mít zámky, kterými jsou skladovací prostory opatřeny.

Neviditelný fix

Když už dojde k odcizení kola, může se stát, že jej objeví policisté a strážníci. Často je ale problém s identifikací kola, zda opravdu patří vám. V tomto případě pomůže, když si kolo označíte neviditelným fixem, který je vidět při přiložení UV lampy. Doporučuji tento způsob zkombinovat s výše uvedenými prvky.

Mikročip

Podobně jako neviditelný fix lze zvolit ještě důmyslnější mikročip. Pomocí něho dojde k označení kola. V čipu jsou zaznamenány informace o identifikačním čísle, případně další údaje. Je tak snadno dohádatelné, komu vlastně kolo patří.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?