Splašky ze septiku pohnojit zahradu můžete, musíte si však dát pozor na několik úskalí

 Zahrada 
25. srpna 2020 07:38 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Obsah septiku lze využít i netradičně Depositphotos
Nemusíte být skalní vyznavači alternativního životního ekostylu, abyste věděli, že k hnojení vaší zahrady můžete využít ledacos. Třeba lidské fekálie. Toto téma je pořád dost na hraně a pojí se s ním řada praktických komplikací. Zahradu splašky ze septiku pohnojit můžete, ale není to jednoduché. Když se pokusíte zužitkovat své osobní odpady, do konfliktního pole totiž rázem vstupujete s ministerstvem zemědělství, které o hnojení něco ví.

Vyjádřit se k tomu mohou hygienici a orgány Ministerstva zdravotnictví, protože s lidskými fekáliemi není legrace. Do sporu se můžete dostat i s Ministerstvem životního prostředí, když si chcete přihnojovat zahrádku na území chráněné krajinné oblasti.

Kde začít?

Vezmete do ruky nádobu s kbelíkem na dlouhé tyči, kterou se septiky vybíraly před vynálezem čerpadla. Přímá cesta obsahu žumpy na záhonek je opravdu špatná. Kromě nesnesitelného zápachu tím napomáháte šíření nebezpečných infekcí, otrávíte si půdu v celé zahradě, ale i sousedské vztahy. Přímé použití lidského odpadu nemá smysl, protože hnojivo je agresivní, jeho obsahové látky prosakují do půdy a mohou ovlivňovat kvalitu vodních zdrojů v okolí. 

Odpad je třeba rozložit

Fekální bakterie přečkává v půdě dlouho, a každý škrábanec na vašem těle, který se stal na zahradě, vás může poslat na jednotku intenzivní péče s otravou krve. Bakterie se zbavíte, tím, že projde tepelným rozkladem, fermentací, to znamená, pokud chcete hnojit „vlastním“ odpadem, musíte to prohnat přes kompost. Proto musíte mít na zahradě více než jeden. Budete potřebovat kompost extra.

Odpad z jímky do kompostu zapracujete a necháte dvě sezony pracovat. Výsledkem je rozložená a na živiny bohatá směs. Aby byl takový kompost neškodný, je důležité dodržet následující. Musíte zabránit vsakování vyluhované šťávy kompostu do podloží, rozkládaný substrát je důležité vhodně provzdušňovat a musíte zajistit optimální teplotu. Při optimální teplotě se bakterie vzdají a dojde k jejich neutralizaci. Pak už nemáte s aplikací problémy. Je to super materiál pro trávníky, na zahradní květiny, pro přilepšování k ovocným stromům. Proto máte na zahradě komposty dva, jeden je univerzální a druhý speciální.

Provětrávání je důležité

Přehazování speciálního kompostu zvyšuje provzdušnění i teplotu rozkladu. Urychlit to můžete, když přidáte přídavek kompostovacích bakterií. Odměnou je úspora peněz za vyvážení septiku a hnojivo bohaté na dusík a fosfor. Pohlídat si však musíte aplikované množství na vaši zahradu. Lidský kompost nesmíte nakládat stále na ty samé plochy opakovaně. 

Zelené hnojení

Rozkladný proces zlepšuje průchodnost septiku, takže se vyplatí bakteriální kulturou obohatit i ji. Jímka nebo septik pak nesmrdí. Když máte suchý záchod, funguje to podobně, jen materiál je nutné průběžně upravovat. Po každé vykonané potřebě je dobré zasypat výkaly v suchém záchodě pilinami a lopatkou vápna. Dále čtěte: Jak řešit odpadní vody v domě bez kanalizace.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod