Jak řešit odpadní vody v domě bez kanalizace

 Dům 
02. srpna 2020 09:28 / Pavel Suchý
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jednou z možností je septik Depositphotos
Máte rodinný dům nebo chatu, které nejsou napojené na kanalizaci? Odpadní vody můžete řešit pomocí jímky, septiku nebo čistírny odpadních vod.

O tom, jakou variantu zvolíte, rozhoduje více faktorů. Záleží, jestli v domě bydlíte, máte ho jen na občasné víkendové rekreace a také jaké jsou možnosti pozemku. V potaz musíte brát i nároky na obsluhu řízení nebo blízkost toku, kam lze přečištěnou vodu vypouštět. Proto se nebojte poradit s odborníkem.

Lidově žumpa

Asi nejjednodušším způsobem likvidace odpadních vod je jímka, které se lidově říká žumpa. Je to vodotěsná bezodtoková nádrž z plastu, betonu nebo sklolaminátu. Jímku budete vyvážet do čistírny odpadních vod. Ke stavbě jímky potřebujete povolení stavebního úřadu. Nemusíte však žádat o vypouštění odpadních vod.

Jímka se hodí spíš pro rekreační objekty s ohledem na to, že vývoz jedné jímky může stát kolem tisíce korun. I když ceny jsou v různých oblastech jiné. Člověk denně vyprodukuje desítky litrů odpadních vod. Jímka stojí desítky tisíc korun. Čím větší jímka bude, tím méně často ji budete muset vyvážet.

Odpadní vodu můžete likvidovat i v septiku. Na rozdíl od jímky odpadní vodu jen neshromažďuje, ale také ji předčišťuje. Voda se v něm zbavuje kalu, a to nejčastěji ve třech komorách. Vyčištěnou vodu nelze vypouštět do půdy bez přefiltrování. Odpadní filtr je součástí septiku jako dočišťovací jednotka.

Vodotěsně oddělený

U větších septiků je i více filtrů za sebou. Filtr může být i celoplastový kontejner naplněný hrubším pískem a štěrkem. Horní vrstvu tvoří právě vypraný písek, který je nutné při provozu občas vyměnit. Od okolního prostředí musí být vodotěsně oddělený.

Septik stojí jako jímka desítky tisíc korun. Cena filtru závisí od objemu, 1000 litrů je asi za pět tisíc korun. Kal usazený v septiku se vyváží jednou za rok. Dávejte si ale pozor na to, že u stavby septiku potřebujete dvě povolení. Jedno je stavební a druhý souhlas musíte mít k vypouštění vod do příslušného vodovodního řadu.

Tři fáze

Nejlepší způsob likvidace odpadních vod je domovní čistírna odpadních vod, kterou pořídíte zhruba za 50 tisíc korun. Proces čištění má tři fáze. V první se provádí hrubé předčištění, potom je takzvaný aerobní stupeň, což je vlastní biologické čištění s následným oddělením kalu od vyčištěné vody. Poslední fází je přenos kalu a také vyčištěné vody do prostor určených k jejich skladování a následné další zpracování.

Domovní čistírny jsou buď kontinuální s nepřerušovaným průtokem, u kterých se splašky čistí průběžně, nebo diskontinuální s přerušovaným průtokem, u nichž se odpadní vody čistí v aktivační nádrži při jejím plnění, po vyčistění se provzdušňování zastaví a po sedimentaci se čistá voda odčerpá.

Potřebné povolení

Čistírna odpadních vod spadá pod vodní dílo, takže povolení uděluje příslušný odbor životního prostředí u pověřených stavebních úřadů. Pokud je poblíž čistírny potok, řeka nebo nějaký tok, vypouští se odpadní vody do nich. Pokud budete odvádět odpadní vody potrubím do podzemních vod, je nutný projekt s hydrogeologickým vyjádřením, že v místě nedojde ke znehodnocení podzemních vod. Počítejte ale s tím, že se požaduje vyšší stupeň čištění než při vypouštění do povrchových vod. Vhodné je tak doplnění pískovým filtrem na odtoku. Jak vyčistit ucpaný odpad, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod