Tvrdá voda dokáže potrápit. Na zaschlé kapky a bílé mapy se musí chytře

 Dům 
24. února 2021 10:54 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vápenaté usazeniny tvoří nevzhledné bílé mapy Depositphotos
Zbavit se zaschlých kapek na sprchovém koutu, kachličkách nebo bateriích je nikdy nekončící boj. Vodní kámen je nepřítel odolný, ale nikoli neporazitelný. S našimi tipy jej dokážete eliminovat na minimum a nebude vás trápit tak často.

Usazenin minerálních solí se lze zbavit téměř dokonale, ale bude to něco stát. Existují i dílčí řešení, o kterých se dočtete na následujících řádcích.

Jak skvrny vznikají

Nevzhledné bílé skvrny nebo mapy jsou důsledkem tvrdé vody. Čím je tvrdší, tím více se tvoří vápenaté usazeniny, známé třeba z rychlovarné konvice. Bílé mapy se ale mohou utvořit třeba i na květináčích při vypařování vody z podmisky.

Změkčení vody

Jedním z radikálních řešení tvrdé vody je montáž filtru pro celý byt nebo dům, které se postarají o změkčení vody. Odradit může vyšší cena takového řešení. Pořídit se dají také filtry jen pro jednu baterii, například sprchovou, to je ovšem jen dílčí řešení.

Ochranné nanopřípravky

Prodejci sanitární techniky nabízejí řadu přípravků, většinou na bázi nanočástic, které na ošetřeném povrchu vytvoří ochrannou vrstvu, po které má voda stékat a neuchytávat se. Na svislých površích to docela dobře funguje, i když se musí ochranný film pravidelně obnovovat. Skvrn se nezbavíte na sto procent, ale nemusíte je tak často čistit.

Domácí pomocníci

Na vápenaté usazeniny existuje bezpočet komerčních přípravků. Pokud se chcete vyhnout chemii, zkuste pověstné čističe, jakými jsou ocet a šťáva z citronů, případně citronový koncentrát. Ty po naředění nastříkejte rozprašovačem na postižená místa, nechejte působit a opláchněte, utřete do sucha a vyleštěte hadříkem nebo papírovými utěrkami. Postup lze případně zopakovat. Čtěte také: Přírodní metody čištění koupelny.

Příští čištění vápenatých usazenin můžete výrazně oddálit, jestliže budete co nejčastěji kohoutky, baterie, dřezy, ale i kachličky ve sprchovém koutě utírat do sucha. Na ně a jeho dveře si také můžete pořídit stěrku, kterou po každém sprchování stáhnete vodu z jejího povrchu. Vodní kámen také často ucpe trysky sprchovací hlavice. V takovém případě ji nechejte odmočit v kyblíku s horkou octovou vodou, a to nejlépe přes noc.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?