Léto na chatě s chlupáčem. Na tyto věci musíte myslet předem

 Mazlíčci 
04. června 2021 18:30 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Trávit se psem nebo kočkou léto na chatě přináší i úskalí Depositphotos
Řada lidí tráví víkendy i léto na chatě. Tam si obvykle brávají i své chlupaté mazlíčky. Pokud to bude letos poprvé, je potřeba své čtyřnohé mazlíčky na tento pobyt dobře připravit. Víte jak?

Pobyt na čerstvém vzduchu svědčí každému, domácím mazlíčkům nevyjímaje. Pokud s vámi tráví váš pes nebo kočka každé léto na chatě, jistě to pro ně není nic nového a i vy sami víte, co vše je k dlouhodobému pobytu potřeba. Pokud je to pro vašeho chlupáče letos poprvé, nenechejte nic náhodě a důkladně se připravte. A tím se nemyslí pouze dostatečná zásoba jídla. 

Seznámení s chatou

Psi na rozdíl od koček mají velkou výhodu v tom, že se dokáží rychle přizpůsobovat. Přesto to nepodceňujte a po příjezdu jej vemte na vodítko a celou chatu i její okolí s ním pořádně projděte, aby měl možnost si nové teritiorium očichat a seznámit se sním.  Jestli máte chatu či zahradu oplocenou, zkontrolujte všechna riziková místa, kudy by mazlíček mohl utéci, a případně je zabezpečte.

Dlouhé vodítko

Pvní dny mějte psa co nejvíce na vodítku, a to i v případě, že máte chatu oplocenou. Pořiďte mu klidně i 20metrové vodítko, aby měl dostatek pohybu, ale na druhou stranu zaručí, že se nezaběhne. Divili byste se, co dokáže takový pes překonat v případě, že se bude chtít rozeběhnout třeba za zajícem. I tak jej ale nepouštějte z očí v případě, že by se do vodítka například zamotal nebo začal očichávat některé rostliny na zahradě. Mohou být jedovaté. Kterých se to týká, jsme psali zde. A určitě je vhodné použít psovi také svíticí obojek, abyste o něm měli přehled i v případě, že budete trávit venku i večery. 

Kočce dejte čas

S kočkami na to musíte mnohem pomaleji. Jsou totiž hodně fixované na své teritorium, proto potřebují na seznámení s novým prostředím více času. Proto je určitě dobré, pokud ji necháte první hodiny pouze v přepravce a poté pár dnů ještě v domě. Máte-li v plánu si ji brát ven, určitě si pořiďte speciální postroj pro kočky. I v tomto případě je potřeba kočku na něj zvykat, takže počítejte s tím, že z počátku bude projevovat velkou nelibost. Proto je vhodné začít s tréninkem co nejdříve. 

Pozor na horka

Během horkých letních dnů nezapomínejte dopřát vašim chlupáčům dostatek vody a také jim vyberte nějaké místo pro odpočinek ve stínu. Tam jim můžete dát pelíšek, misku s jídlem a vodou, kočce klidně nějaké hračky a škrabadla. V žádném případě s nimi nechoďte na dlouhé procházky. Takové přehřátí může mít pro zvíře fatální následky. Zvažte také nákup speciální chladicí podložky nebo menšího bazénku, kde se mohou chlupáči ochladit. 

Nesmí chybět lékárnička

K základnímu vybavení pro delší pobyt na chatě patří lékárnička. A to nejenom pro člověka, ale také ta zvířecí. Venku se totiž může stát celá řada úrazů a nehod. Chybět by v ní neměla dezinfekce, rukavice, pinzeta, přípravek na odstranění klíšťat, roztok na výplach oka či rány, mast na kůži, obvazy a náplasti, nůžky, peroxid vodíku, s jehož pomocí lze vyvolat zvracení v případě otravy a léky na průjem či zvracení. Určitě si také zjistěte, kde je v místě nejbližší veterinární ambulance a zapište si telefonní kontakt. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?