Nebraňte svému psovi v očichávání, je pro něj vážně důležité

 Mazlíčci 
17. května 2020 10:28 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Očichávání psy uvolňuje  Depositphotos
Připadá vám otravné, když jdete na procházku se svým psem, ale neustále se zastavujete, protože chce očichávat každý roh? Pochopitelně vás to nemusí bavit, ale pro vašeho chlupáče je očichávání vážně důležité. Nebraňte mu v tom.

Čich je pro psy jeden z nejdůležitějších smyslů. Používají ho pro pochopení prostředí, získávají z něj informace, které my nikdy rozeznat pouze z čichu nedokážeme. Když jim budete bránit v něčem pro ně tak přirozeném, mohou z toho být nesví a frustrovaní. Po přečtení tohoto článku patrně už nikdy nebudete nutit svého chlupáče, aby s očicháváním na procházce přestal.

Očichávání jako komunikace

Očichávání je pro psy druh komunikace. Psi si rádi očichávají zadky, což znamená, že se spolu seznamují. Zkoumají navzájem své sympatie jako vy, když se s někým setkáváte poprvé. Jen to provádí trochu jinak. Kromě toho chlupáči cítí na každém rohu pachy ostatních psů.

Podle vůní se je snaží rozpoznat. Zjišťují třeba, zda konkrétním místem prošel pes či fena. Podle očichávání poznají, zda jde o psa, kterého už znají, či místem šel někdo nový.

Během čichání se psi unaví

Máte příliš energického psa a je obtížné ho unavit? Snažíte se to provést tím, že svého chlupáče nutíte do svižné procházky? Děláte chybu. Když ho nenecháte očichávat okolí, bude frustrovaný, ale rozhodně ne příliš unavený.

Pokud se svým chlupáčem půjdete během procházky pomalu a necháte ho čichat všude, kde bude chtít, unaví ho to mnohem více. Bude vnímat velké množství vjemů, což ho po chvíli vyčerpá více než pouhé bezcílné běhání.

Psi, kteří mohou pravidelně vše očichávat, jsou šťastnější

Pro pejsky jsou procházky velmi důležité. Mohou mít sice volný výběh na zahradu, ale to jim většinou nestačí. Potřebují se pravidelně procházet i v jiném prostředí. Většina psů se na procházky velmi těší. Stačí, abyste jim ukázali vodítko, a oni jsou radostí bez sebe. To souvisí s tím, že přirozeně touží po poznávání různých pachů.

Kromě toho, že tímto způsobem komunikují s jinými psy, je to pro ně způsob relaxace. Chlupáč, který je energický a s radostí vám rozkouše, na co přijde, se očicháváním uvolní a uklidní. Díky svobodnému čichání bude jednoduše šťastný. Dále čtěte: Psi a kočky poznají, že máte s partnerem sex.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?