Pěstovat zeleninu můžete i v paneláku. Balkon je výhodou, ale není podmínkou

 Ostatní 
15. června 2020 08:41 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nádherná rajčata vypěstujete na balkoně i doma Pixabay
K vypěstování hodnotné zeleniny nepotřebujete mít zahradu. Klidně postačí i panelák. A pokud máte dokonce balkon, můžete mít i slušné výnosy.

Pro zdárné pěstování zeleniny v bytě či na balkoně nepotřebujete složité vybavení. Postačí i různé recyklované nádoby. Podstatná je ale správná doba sadby a zálivka. Při troše šikovnosti můžete sklízet i celoročně.

Co ještě sázet v červnu

V červnu je ještě dobrá doba na výsadbu různých druhů teplomilné zeleniny. Určitě využijete sazenice rajčat, paprik, okurek, kedluben a různých salátů. Můžete ale použít zbylou cibuli sazečku a celoroční druhy ředkviček. Jestliže jste odhodláni pěstovat zeleninu i přes zimu, můžete vysévat postupně třeba i rajčata. K takovému pěstování ale potřebujete v bytě pěstební místnost nebo alespoň pěstební box, který zajistí rostlinám dostatek světla a příslušnou teplotu. Pro drobné bylinky poslouží i jednoduché chytré truhlíky s osvětlením.

Volba nádob

Nejlepším řešením jsou samozavlažovací květináče a truhlíky. Pokud chcete ušetřit, nebojte se použít různé obaly od interiérových barev. Důkladně je vymyjte, udělejte do spodní části několik otvorů, aby tudy mohla odtékat přebytečná voda a do podzimu máte velkou šanci, že ledacos vypěstujete. Někteří šikovní pěstitelé právě z takových nádob v těchto dnech už sklízejí okurky a další plodiny.

Využití prostoru

Protože budete zeleninu pěstovat v bytě či na balkoně, nebudete mít patrně dostatek místa. Je proto výhodou, jestliže jednotlivé truhlíky uspořádáte nad sebe. Nezapomeňte, aby každá taková přihrádka měla prostor na odtok vody. Při pěstování v bytě zase zjistěte, zda vámi pěstovaná zelenina potřebuje umělé opylení.

Zálivka a hnojení

Zelenina pěstovaná v truhlících a květináčích či v různých igelitových pytlích je poměrně citlivá na přísun vody a živin. Samozavlažovací květináče řeší problém s nedostatkem vody při vašem odjezdu na víkend. Dostatek živin zase zajistíte rostlinám buď použitím kvalitní půdy a dodatečného hnojení vhodnými přípravky nejlépe přírodního původu, nebo přímo použitím vlastního kompostu. I v paneláku můžete mít svůj vlastní vermikompostér, který vám dodá potřebné živiny pro zeleninové truhlíky. Více o tom si přečtěte v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod