Výroba vermikompostéru. Stačí vám tři misky a žížaly

 Dílna 
14. března 2020 16:07 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kvalitní kompost si můžete vyrobit i doma Internet
Třídíte odpad? A co tak ještě zužitkovat odpad z kuchyně a mít vlastní kompostér plný žížal? Není to vůbec nereálné. Stačí pár bedýnek a žížaly.

Kompostováním nejen člověk šetří místo v popelnici a zabraňuje odvozu zbytečného množství odpadu na skládky, ale především tím získává velice kvalitní hnojivo pro pokojové i venkovní rostliny. Domů si lze pořídit vermikompostér, díky kterému budou vaše rostliny pevné a odolné. Kromě kompostu vám žížaly dodají také tzv. čaj, který poslouží jako ta nejvýživnější zálivka. Takže ještě nevidíte důvod, proč jej mít i doma? A nemusíte jej vůbec kupovat za drahé peníze. Jeho výroba je opravdu snadná.

Žížaly nejsou problém

Vermikompostér nelze mít bez žížal. Ty můžete snadno pořídit například ve zverimexu, rybářských potřebách, ve speciálních zahradnických obchodech nebo prostě po dešti vyjít ven, vzít si lopatku a za chvíli budete mít plný kbelík. 

Dále potřebujete

  • 3 plastové misky s víčkem, které do sebe dny zapadají 
  • vrtačku a vrták 0,4 cm
  • noviny
  • kousky kartonu
  • žížaly

Postup

Největší misku dejte stranou. Vezměte jednu ze dvou menších, položte ji dnem vzhůru a vyvrtejte do ní díry ve vzdálenosti cca 5 cm. Takto pokračujte i na dně druhé misky. Misku s plným dnem postavte na stůl. Tímto získáte základnu vermikompostéru, do níž bude postupně vytékat žížalí čaj. Na tuto základnu postavte další misku. Na dno rozložte kousek novin nebo kartonu, přidejte žížaly a nasypejte na ně asi 3 cm bioodpadu. Když je nádoba plná, přidejte třetí část taktéž se zakládkou, do které si žížaly postupně přelezou vyvrtanými dírami.

Kam s ním

Ideální místo pro kompostér je prostor přímo u kuchyňské linky, případně v komoře či ve sklepě bytového domu. Teplota v místnosti by neměla přesáhnout 25 °C. Takže balkon není zrovna vhodné místo. V létě by se totiž žížaly uvařily a v zimě zmrzly. 

Kompost za čtvrt roku

Co dopřát žížalám? Chutná jim většina našeho organického odpadu: zbytky ovoce a zeleniny, čajové sáčky, kávová sedlina či staré pečivo. Všechny zbytky, než je vyhodíte, musíte pokrájet na malé kousky o velikosti max. 5 cm. Kompostovat můžete i najemno nadrobené skořápky od vajec, které budoucí kompost obohatí o vápník. Další skořápky můžete využít i jinými způsoby, o kterých jsme psali zde. Vyvarujte se naopak tukům, zbytkům masa, kostem a dalším živočišným odpadům. Víko kompostéru vždy dobře zavřete, abyste se vyhnuli možnému zápachu. Počítejte, že vermikompostér a žížalky začnou plně fungovat a kompostovat cca po 3 měsících.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum