Vypěstujte si netradiční zimní ženšen

 Zahrada 
09. prosince 2018 14:08 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Sibiřský ženšen hezky vypadá a přes léto bude krásnou ozdobou vaší zahrady Shutterstock
Jde o málo známou rostlinu, která se dokáže v zimních měsících postarat o vaše dobré zdraví. Navíc hezky vypadá a přes léto bude krásnou ozdobou vaší zahrady. Ovšem už teď je nutné ženšen předpěstovat.

Nejde vlastně o klasický ženšen, jak jej známe. Tenhle najdeme v zahradnictví pod pojmem „sibiřský“. Rostlina se jmenuje eleuterokok ostnitý a stává se pomalu, ale jistě hitem.

Pro chladné měsíce

Sibiřský ženšen nemusíme shánět až na Sibiři, svou přezdívku dostala rostlina díky tomu, že byla objevena právě na Sibiři, kde roste planě. Nejčastěji se dnes pěstuje v Asii. Tamní lidoví léčitelé ji využívají opravdu hojně. V posledních letech se rostlina dostává také k nám a kupodivu má i zde vhodné podmínky pro pěstování. Což je dobrá zpráva, protože jde o příjemnou dekorativní rostlinu.

Pěstování v našich podmínkách

Pokud byste se chtěli pustit do pěstování eleuterokoka, pak je teď nejvyšší čas předpěstovat si jej. Na jaře pak ženšen můžete vysadit ven, případně do většího květináče na balkon nebo terasu. Ve výsledku může totiž dorůst dvou až tří metrů. Je však absolutně nenáročný na pěstování. Aby dobře rostl, potřebuje hlavně vlhkou půdu. Stanoviště na slunci není úplně nutné, eleuterokok si poradí i bez toho. Dobře mu udělá severní část zahrady. Půda by měla být humózní a mírně kyselá.

Domácí sklizeň

Jakmile předpěstovanou rostlinu vysadíme ven, bude jí trvat do léta, než začne kvést. První plody se pak objeví až příští rok v září. Poznáte je snadno – jde o černé bobule. Avšak nejcennější jsou kořeny, které jsou až příliš aromatické. Právě proto jsou nazývány jako „divoký pepř“. Kořeny se sklízí až na přelomu října a listopadu. Po vykopání je nutné kořeny důkladně očistit od zeminy a umýt pod tekoucí vodou. Tedy podobně, jako klasický ženšen.

Zpracování rostliny

Jakmile budou kořeny očištěné a umyté, tak je usušíme na co nejnižší stupeň v troubě. Nesmí zčernat, ale měly by být tvrdé a nahnědlé. Ve chvíli, kdy vystydnou, je pomeleme v mixéru či mlýnku na jemný prášek. Z toho pak můžeme vyrobit třeba čaj nebo tradiční tinkturu. Prášek nasypeme do uzavíratelné sklenice a zalijeme vodkou. Promícháme a necháme v chladu a temnu půl roku uležet. Pak přecedíme, přelijeme do tmavé láhve a můžeme užívat jako prevenci nemocí z nachlazení.

Pozitivní účinky na zdraví

Krom toho však umí rostlinka celkově posílit naše tělo, nabudit imunitní systém a funguje i jako přírodní afrodiziakum. Hravě si poradí se stresem, nadměrným napětím, únavou a dokonce i syndromem vyhoření. Pravidelné užívání tinktury údajně dokáže snížit nemocnost a uchránit tělo před chřipkovými viry. Pokud se však už chřipkou nakazíme, může eleuterokok urychlit následnou léčbu. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod