Ženšen vám dodá sílu i zdraví. Pěstování této léčivky není vůbec náročné

 Zahrada 
04. prosince 2018 09:58 / Martina Langová
  2
📷
5 fotografií v galerii
Ženšen léčí celé tělo Shutterstock
Jestli toužíte po pěstování exotických rostlin, pak se rozhodně pusťte do pěstování ženšenu. A bez obav můžete klidně právě teď. Pokud ještě nyní předpěstujete silnou sazeničku, na jaře ji můžete přesadit do zahrady.

Na úvod je nutné podotknout, že pokud jste se rozhodli pro pěstování ženšenu, abyste si mohli nasušit vlastní kořen, pak vám nemůžeme slíbit, že se to povede. Ale tím, že jej zasadíte v tomto období, se vaše šance zvyšují. Budete-li o sazenici správně pečovat, za rok již můžete sklízet.

Nenáročná rostlina

Samotné pěstování této léčivky není vůbec náročné. Ženšen roste jako liána. Jediné, co tedy potřebuje, je pořádná podpora. Jeho velkou výhodou je mrazuvzdornost, je tedy možné pěstovat jej jak venku, tak i doma. Přes zimu odolá poměrně silným mrazům. Doma pak bude celoroční ozdobou. Pokud si rostlinu právě v tomto období předpěstujete, již začátkem dubna můžete hotovou sazenici přemístit do zahrady. Ta se rychleji ujme a bude větší šance na úrodu.

Semínko nebo sazenice?

Před samotným pěstováním máte – ostatně jako u většiny bylin – na výběr ze dvou možností. Buď si v zahradnictví koupíte už předpěstovanou sazenici, anebo si ženšen vypěstujete ze semen. První možnost je pochopitelně jednodušší, ale ani ta druhá není nijak náročná. Jednoduše si pořídíte semena ženšenu, který chcete pěstovat. Ideálním místem pro pěstování ženšenu je závěsný květináč. Ten pak můžete dát kamkoliv – do předsíně, na balkon nebo třeba terasu. Jediné, co rostlina potřebuje, je opěra, aby se mohla hezky popínat.

Semena můžete do květináče vysévat prakticky kdykoliv, tedy klidně i během listopadu či prosince. Pokud budete mít rostlinu venku, pak je nejlepším obdobím jaro, nicméně ani to není přísně danou podmínkou. Co se stanoviště týče, měli byste ženšenu dopřát spíše slunce než stín. Půda, do které jej zasejete, by měla být humózní, dostatečně vlhká a hlavně botahá na živiny.

Dopřejte mu výživu

Živiny je nutné ženšenu pravidelně dodávat. Pochopitelně ideálně ve formě kvalitního hnojiva. Nejlepší je organické hnojivo naředěné vodou. Ženšen by měl tuto výživnou „koupel“ dostávat minimálně jednou za 14 dní až tři týdny. Mimo hnojení se pak musí také samozřejmě pravidelně zalévat. Nejlépe odstátou vodou o pokojové teplotě.

Množení ženšenu

Pokud byste zatoužili po rozmnožení byliny, můžete tak činit kdykoli prostřednictvím výhonků. Utrhněte jej a jednoduše zapíchněte do humózní půdy. Ženšen se snadno, rychle a bez problémů zakoření. Samotné listy ženšenu pak můžete využívat například na čaj nebo si z nich vyrobit domácí tinkturu. Lze jej přidat také do salátu. Účinné látky jsou velmi podobné těm z kořenů rostliny. V našich podmínkách se nejčastěji pěstuje ženšen pětilistý. Když budete mít chuť pěstovat něco dalšího, je ten nejlepší čas na vánoční hvězdu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod