Vyrobte si z šišek věnce i zajímavá zvířátka

 Zahrada 
02. října 2019 13:48 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Fantazii se meze nekladou Shutterstock
Měli jste jako děti rádi vyrábění postaviček a zvířátek z kaštanů? Umožněte podobnou radost i vašim dětem, ale se šiškami. Vyrobit si z nich můžete zvířátka jako pavouky, myšky, ale také třeba krocana nebo věnec na dveře.

Na podzim se chodí nejen na houby, ale také na šišky, protože z některých jehličnanů opadávají právě v toto roční období. Když dětem řeknete, že půjdete na procházku a nasbíráte si šišky, ze kterých pak budete tvořit zvířátka a ozdoby, budou chtít jít ven, i kdyby tam nebylo zrovna nejlepší počasí.

Pavouk i myš

Venku vám pak nasbírají tolik šišek, že bude lepší si na ně vzít košík nebo tašku. Známá jsou stará dobrá zvířátka z kaštanů, z šišek ale můžete vytvořit pavouka. Stačí na ležící šišku na její nejužší část připevnit dva knoflíky jako oči, z boku úzké štětinky na drátku jako nohy a máte hotového pavouka s očima, nožkama, a pokud je šiška zespodu děravá, bude mít pavouk i otevřenou tlamu.

Hezké budou ale i myšky. K nim potřebujete úzké šišky třeba z jedlí nebo smrku. Na konec šišky dejte žalud jako hlavu a na něj namalujte dvě oči. Z šupin šišek borovice pak udělejte dvě uši a také přední a zadní tlapky. Hnědým provázkem pak doplníte ocásek.

Trojici zvířátek můžete doplnit krocanem. Stačí opět položit šišku na bok, na její horní část dát dva konflíky nebo umělé oči, nos z kousku oranžové látky a dozadu připevnit pár ptačích per, které vytvoří zajímavý ocas. Mezi další zvířátka z šišek patří třeba sovy nebo ježci.

Šišky můžete ale i nabarvit například bílou barvou, červenou, zelenou, žlutou, modrou, fialovou a potom je necháte uschnout. Jakmile jsou nabarvené šišky vysušené, můžete je dát do průhledné vázy, která spolu s šiškami bude působit jako hezká ozdoba na stole nebo na skříni.

Věnec na dveře

S šiškami vyrobíte i věnec na dveře nebo na hřbitov. Stačí k sobě šišky přilepit případně svázat. Můžete udělat menší věnec, větší, ozdobit ho dalšími věcmi, například listy, mechem, květinami, stuhami či různými látkami i krajkami.

Z šišek lze vytvořit i vánoční stromek, a to jak z jednoho, tak z více kusů. Jednu šišku borovice otočte vzhůru, nahoru dejte hvězdičku a na kraje šupin dejte ozdobné kuličky, nebo je natřete třeba bílou nebo žlutou a zlatou barvou. Pokud k sobě přilepíte více šišek, můžete mít větší vánoční stromeček, na který nahoru přilepíte hvězdičku nebo ozdobu.

Šišky můžete využít i jenom tak například na oblečení jako ozdobu. Dát si je tam můžete samotné, nebo s nějakou kytkou případně lístkem. Zajímavě mohou působit na klopě saka i s větvičkou nebo kvítím. O tom, jak lze vyrobit krásné dekorace z podzimního listí, jsme psali zde.

Témata: šišky, podzim, ozdoba, věnec
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod