Jak připojit odpad od dřezu či umyvadla

 Dům 
16. září 2017 15:08 / Bronislava Silná
  0
📷
1 fotografie v galerii
Flexi připojení je velkou pomocí. Shutterstock
Vyměníte dřez či umyvadlo, celé připojení se změní. Jak nejlépe a nejjednodušším způsobem vše propojit, abyste byli spokojeni. Máme několik dobrých rad.

Základem úspěšného propojení odpadu je přítomnost trubky s gumovým kroužkem na straně stěny. Pokud máte tento, dnes běžně používaný odpad, nebude připojení umyvadla či dřezu žádný problém. Ve hře je ale ještě několik věcí, na které byste si měli dát pozor.

Rozměr odpadové trubky

Na našem trhu jsou v zásadě dva rozměry, pomocí kterých se připojuje odpad. Jde o průměr 50 mm nebo 40 mm. Sice by se dalo předpokládat, že zatímco k umyvadlu stačí menší rozměr, ke dřezu by se hodil větší, protože trubkou procházejí i různé nečistoty z nádobí, v realitě se můžete setkat se situací docela jinou. Výrobce dřezu použije menší průměr a naopak.

Flexi připojení

Dříve se odpady připojovaly pomocí pevných novodurových trubek. Vše se muselo přesně změřit, nařezat, slepit. Výsledkem bylo pevné potrubí, které na jedné straně drželo v sifonu dřezu či umyvadla a na straně druhé ve zdi.

Dnes můžete připojit odpad pomocí tzv. flexi připojení nebo flexi hadice. Jde o plastovou trubku s harmonikovými sklady, která je tvarovatelná podle vašich potřeb. Navíc některé varianty elegantně řeší i problém různých rozměrů odpadu. Koncovky této pružné trubice jsou totiž nejprve v rozměru 50 mm, který přechází na rozměr 40 mm. Na straně, kde potřebujete 40 mm, jednoduše odříznete pilkou na kov širší část a můžete napojovat.

Postup

Podle návodu ke konkrétnímu sifonu namontujeme sifon na dřez nebo umyvadlo. Dbejte na správné usazení jednotlivých dílů a na to, zda je přítomno odpovídající těsnění. K některým levným sadám je dodáváno nekvalitní plastové a příliš tuhé těsnění, které má tendenci propouštět vodu. Buď si kupte kvalitnější sadu, nebo si dokupte kvalitní těsnění z gumy. Gumové části před použitím můžete namazat vazelínou.

Pak už stačí jen připojit flexi hadici. Na straně sifonu bývá připojení pevné, zajištěné převlečnou plastovou maticí. Natvarujte trubku dle potřeby a zasuňte do trubky s gumovým kroužkem, který je ve zdi. Následně proveďte zkoušku těsnosti. Pod odpad dejte nádobu na vodu. Pusťte kohoutek a sledujte, zda někde nekape voda z odpadu. Pokud ano, opravte daný spoj. Všechny jsou šroubovací a s těsněním. To může být špatně usazené. Spoj nemusí být dobře dotáhnutý. Nakonec proveďte zkoušku zátěžovou. Napusťte plný dřez vody a pak vytáhněte zátku. Jestliže nic neteče, je vše v pořádku a můžete si gratulovat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod