Mramorujte. Udělejte si třeba nové stínítko na lampu

 Dům 
26. srpna 2018 15:12 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vyrobte si stínítko podle vašich představ Internet
Přestalo se vám líbit vaše staré stínítko na lampě? Můžete si vyrobit nové zcela jednoduchou, ale zato velmi efektivní metodou. Mramorováním.

Technika mramorování nebo-li marbling je velice oblíbená. Dokonce stejně jako ubrousková metoda, o které jsme psali zde. Díky marbelingu si můžete ozdobit prakticky cokoliv ve vaší domácnosti. Od záložek, přes obaly na knihy nebo dárkové krabičky až po sklo, porcelán, keramiku, proutí a textil. Její princip spočívá v tom, že otisknete to, co jste namalovali na hladinu. Původně pochází tato technika ze Střední Asie. Její historie sahá až do 15. stolet. Odtud se rozšířila do blízkého okolí, Indie a také Turecka. V 17. století se mramorování dostalo také do Evropy, kde se stalo nejznámější technikou pro zdobení dekoračních papírů, knižních vazeb a především hran listů.

Marbling  

Není to vůbec nic těžkého. V první řadě si sežeňte tak velkou nádobu, do níž se vám bez problémů vejde stínítko tak, aby postupně sbíralo barvu. Zbytek už bude jenom na vaší fantazii.

Potřebujete

  • stínítko na lampu
  • mramorovací barvy
  • vodu
  • špejle nebo párátka
  • bezbarvý lak

Příprava barev

Do nádobky nalijte vodu a na hladinu nakapejte několik barevných kapek mramorovací barvy. Barvy opatrně zamíchejte špejlí nebo párátkem tak, abyste vytvořili na vodní hladině obrazce. Klidně můžete i barvy rozfoukat. Pokud vám někde zbylo prázdné místo, můžete je opatrně dokapat.

Válejte stínítko

Vezměte stínítko a položte jej na hladinu k jedné straně tak, abyste jej mohli valivým pohybem celé otočit po hladině a nemuseli jej přitom zvedat. Pak stínítko nechejte dobře zaschnout. Hotový výrobek můžete přestříkat bezbarvým lakem. Mramorování déle vydrží a nebude se loupat.

Rada na závěr

Máte-li na hladině barvu nebo vzor, který se vám nelíbí, odeberte jej pomocí kousku tvrdšího papíru. Barvu pak můžete znovu dokapat. A pokud je již barva hodně potrhaná a usazuje se u okrajů, raději ji vylejte a nakapejte novou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008