Na co je třeba myslet při zařizování obývacího pokoje

 Dům 
28. října 2017 17:50 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Co dělá místnost útulnou a zároveň funkční? Na obojí musíme při rozmisťování nábytku myslet. internet
Umisťování nábytku do místnosti je někdy doslova umění. Jak se ale přesvědčit, že jsme zvolili vhodné místo a nábytek bude ladit s ostatními věcmi v místnosti? Naštěstí existují návody, kterých se můžeme během celého procesu držet.

Zde je několik tipů, které můžeme použít jako startovací body při aranžování pokoje.

Na začátku plánování rozmístění nábytku je dobré si uvědomit, jakým způsobem budeme místnost využívat a co v ní chceme zdůraznit. Pokud zařizujeme obývací pokoj, chceme to provést tak, aby si všichni měli kam sednout, dobře viděli na bod, který chceme zdůraznit (krb, televize, velké okno s výhledem na zahradu), a aby měli po ruce nějaký povrch, na který by si mohli odložit pití.

Jestli máme v místnosti například krb, znamená to, že by nábytek měl být uspořádán tak, aby všichni viděli na oheň a cítili jeho teplo. To většinou znamená natočit pohovku a křesla směrem ke krbu, nebo umístit dvě křesla naproti sobě blízko krbu, by se tím usnadnila komunikace. Je dobré také zohlednit, kolik lidí potřebujeme v místnosti pohodlně usadit, což ovlivní druh, velikost a počet míst k sezení.

Vaše místnost potřebuje dýchat. Pokud nábytek odtáhnete od zdi, celý pokoj bude působit mnohem útulněji. Dokonce i několik centimetrů způsobí, že místnost bude působit více domácky. Nezapomínejte na cestičky, které budou lidé používat při pohybu po místnosti. Když chceme nábytek odtáhnout od zdi, musíme myslet na to, že se budeme chtít v pokoji volně pohybovat a měl by nám na to zbýt dostatek prostoru. O dalších tipech, čeho se naopak při zařizování obývacího pokoje vyvarovat, jsme psali zde.

Nejčastějších chyby při zařizování interiéru

Přehnaná snaha o sladění barev - Všudypřítomnost stejné barvy působí nudně, příliš výrazné barvy nebo divoké kombinace zase nevkusně a disharmonicky. Ideální je v místnosti použít tři barvy, při čemž jedna by měla mít trvalý charakter.

Místo bytu skladiště - Velké množství nábytku a doplňků v jakémkoli prostoru snižuje úroveň komfortu. Ani sbírky předmětů, které se zájmem shromažďujete už řadu let, by neměly být vystaveny v obýváku či ložnici (raději jim, máte-li možnost, věnujte samostatnou místnost, nebo je mějte schované ve skříních či krabicích).

Pozor na různé styly - Když zařizujete interiér, dívejte se na věci v souvislostech. Nestačí, že se vám líbí konkrétní kus v obchodě. Romantická komoda může vypadat hezky, ale ve vašem obýváku s nábytkem ze 70. let už tak úplně ne. Stylů v jejichž područí lze rozvrhnout interiéry včetně umístění veškerého nábytku i dekorací je skutečně neuvěřitelné množství. Pokud si nevíte rady, poradí vám odborník na interiérový design.

Osvětlení - Osvětlení až na posledním místě? Chyba! Typ světelných zdrojů, jejich rozmístění a intenzita osvětlení hrají důležitou roli v tom, jak se budete doma cítit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47