Elektrické ruční nářadí usnadňuje práci všem kutilům. Jak vybrat správný hoblík?

 Dílna 
27. října 2017 10:50 / Pavel Suchý
  0
📷
1 fotografie v galerii
Hoblík představuje speciální nářadí určené na opracovávání dřeva. Shutterstock
Hoblování prken i trámů, ale i vyřezávání drážek, zkosení hran či vytváření nejrůznějších dekorů. To vše dokážou ruční elektrické hoblíky.

Elektrické ruční nářadí usnadňuje práci nejen odborníkům, ale především kutilům, kteří umí od každého trochu. Pro úpravu dřeva využijete jak vrtačku, pásovou brusku nebo elektrický hoblík. Elektrické hoblíky pomáhají plošně pracovat dřevěný materiál přesným a čistým způsobem rychleji než umí pásová bruska. Navíc elektrické hoblíky díky „V“ drážce mohou falcovat profil desky či palubky pro další použití.

Jak funguje elektrický hoblík na dřevo

U elektrického hoblíku na dřevo jsou břit nebo břity umístěny na rotující části hoblíku. Úběr tak probíhá ve chvíli kdy se břit zrovna dostane do kontaktu se dřevem. Zejména když nastavíte na elektrickém hoblíku větší úběr, zaznamenáte typický vlnkovaný povrch, který je způsobený tím, že el. hoblík se posouvá dopředu a břit není v kontaktu se dřevem celou dobu, jak je tomu u hoblíku klasického. Proto většinou hoblujete 2x (poprvé s větším úběrem pro srovnání velkých nerovností a podruhé s menším úběrem pro zahlazení vzniklých vlnek).

Vybíráme podle použití

Vyberte si mezi elektrickým hoblíkem poháněným bateriemi a hoblíkem se šňůrou, která má být zapojena do zásuvky. Hoblovky poháněné bateriemi jsou vhodné, protože mohou být použity kdekoli, aniž byste museli hledat elektrickou zásuvku, ale takový elektrický hoblík je určen pro menší práce. Hoblovací hoblík s bateriemi nebude tak silný a ve většině případů nebude schopen pracovat s těžkými úkoly. U menších úloh je však hoblovací hoblík ideální, lehký a snadno manipulovatelný. U větších úloh je třeba, aby hoblovky s kabely byly zapojeny do zásuvky pro vyšší výkon a těžší funkce. 

Zvažte možnost nastavení a funkce při výběru elektrických hoblových modelů. Čepel, který dělá hoblování, by měl být snadno nastavitelný, abyste mohli ležet v různých hloubkách. Samotné nože by měly být snadno vyměněny a instalovány, protože je pravděpodobné, že tyto lopatky projdou poměrně rychle, pokud často používáte hoblík. Některé hoblovky by mohly obsahovat systém sběru prachu, který zajistí, že kvalita vzduchu v dílně zůstane prodyšná po celou dobu a téměř všechny hoblovky budou mít nějakou funkci nouzového vypnutí. Ujistěte se, že je tato funkce snadno použitelná.

Velikost a tvar elektrického hoblíku bude mít vliv na jeho použitelnost. Nezapomeňte vyzvednout a manipulovat s několika modely a najít ten, který bude nejlépe pro vás. Rukojeti by měly být umístěny logicky, abyste mohli stroj správně manipulovat a páka nebo vypínač by měl být umístěn na jedné z držadel tak, aby bylo možné v případě potřeby velmi snadno zapnout a vypnout stroj. Otestujte váhu hoblovacího stroje, abyste zajistili, že budete schopni jej zvedat a ovládat během hoblování.

Většina kvalitních kompaktních, ale i tesařských hoblíků je již vybavena drážkou ve tvaru písmene V. Některé tesařské hoblíky mají dokonce až tři různé hluboké drážky na různé šířky srážení. Nejmenší hoblíky, určeny především pro kutily, mají šířku záběru 82 mm, profesionální až 350 mm.

Řemen

Kompaktní elektrické hoblíky fungují na základě řemenového převodu. Plochý, nebo klínový či zubový řemen převádí výkon elektrického motoru na hoblovací hlavu. Přitom je nutné redukovat otáčky motoru na řeznou rychlost nožů, která se pohybuje zhruba 25-30 metrů za sekundu.

Jak šetřit a brousit nože

Hoblovací nože z rychlořezné oceli nebo se slinutým karbidem se dodávají v párech a mají oboustranné rovné břity broušené pod úhlem 45°. Po otupení, které se pozná podle zvýšeného odporu proti přísuvu, poklesu otáček a přehřívání motorku, je nutné práci zastavit, nože uvolnit a podle návodu upevnit neopotřebeným ostřím vzhůru. Poškozený nůž (obvykle s vyštípnutým břitem po najetí na hřebík nebo vrut ve dřevu) se musí nahradit novým.

Doporučená maximální hloubka úběru je kolem tří milimetrů. Pokud je nastavena větší hloubka, hoblování není tak účinné a ztrácí se přesnost.
Ke zdobení povrchu dřeva jsou určeny rustikální nože různých provedení – na jemné a na hrubší drážky či na prohlubeniny zvané rustikální vlna.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve