Několik skvělých tipů, jak na pěstování monstery

 Dům 
11. února 2018 12:00 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Monstera je součástí mnoha domácností, ne všichni jí ale věnují náležitou péči Shutterstock
Typicky rozštěpené listy monstery skvostné jsou tak líbivé, že byly v poslední době často zobrazovány v umění a designu. Tato rostlina je stejnou mírou oblíbená také mezi pěstiteli, i proto, že péče není náročná, monstera může dorůst velkých rozměrů a žít mnoho let. Zde je několik tipů, jak se o ni starat.

Monstera je snadno rozpoznatelná díky svým velkým, lesklým zeleným listům s hlubokými trhlinami a dírami. Jako mnoho dalších pokojových rostlin pochází z tropických deštných pralesů. Zatímco doma nám příliš často nevykvete, ve svém původním prostředí produkuje květy, ze kterých se později stává jedlé ovoce. Nejběžnější je čistě zelená varianta. Existují ale také vzácnější bíle tečkované rostliny.

Kde se jí nejlíp daří

Monstera si libuje v normální pokojové teplotě kolem 20 až 30 °C, dává přednost vyšší vlhkosti vzduchu a nepřímému světlu. Příliš silné sluneční záření může listy sežehnout. Pokud jej ale rostlina nemá dostatek, nemusí se na listech vyvinout typické děrování. Jak už bylo zmíněno výše, vzory s jejími listy jsou oblíbené i v designu. Jestli máte tuto rostlinu obzvlášť rádi, můžete do blízkosti rostliny v interiéru přidat další doplňky s jejím vyobrazením.

Přesazování a každodenní péče

Zasaďte ji do rašelinaté půdy do květináče s dírami, aby měla přebytečná voda kam odtékat. Monstera ve svém přirozeném prostředí lne k větším stromům, takže ji můžete do květináče přidat nějakou oporu. Zalévejte vždy, když je svrchní třetina půdy vysušená. Během jarního a letního období můžete jednou měsíčně do vody přidat i hnojivo. Udržujte listy čisté a zbavujte je prachu navlhčeným hadříkem. Když rostlina přeroste svůj současný květináč, což se děje zhruba každé dva roky, přemístěte ji do většího.

Na co si dát pozor

Všechny části kromě zralého ovoce jsou pro člověka toxické. To samé platí i pro psy a kočky. Proto dávejte pozor, aby například vaše děti nebo vaši mazlíčci nezkusili kousek ochutnat.

Jestli nemáte s pěstováním pokojových rostlin zkušenosti, zde je seznam několika základních chyb, kterých se lidé dopouštějí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít