Jak co nejlépe vybrat osvětlení do garáže

 Dům 
07. února 2018 10:56 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Osvětlení v garáži není radno podcenit Shutterstock
Pokud máte garáž, víte, že i v této místnosti je třeba mít nějaké osvětlení. Přesto, že v tomto prostoru obvykle člověk netráví tolik času jako v jiných místnostech, výběr svítidla do garáže si každopádně zaslouží vaši pozornost. Pořídit sem totiž jen centrální osvětlení, které vám ve výsledku bude osvětlovat jen střechu auta, totiž opravdu nestačí.

Pokud už máte garáž, je třeba zvolit takové osvětlení, které pokryje nejlépe prostor v celé garáži. To se podaří pomocí nástěnných světel umístěných na obou protilehlých stranách garáže. Osvítit můžete i prostor, kde často nakládáte nebo vykládáte věci z kufru auta.

Pozor na prach a znečištění

Při samotném výběru svítidla byste měli dbát na to, že se v garáži často práší, pokud zde navíc máte i svůj kutilský koutek, hrozí i další znečištění. Světla v garáži by tak měla disponovat zvýšeným krytím proti vniknutí nečistot.

Zvolte tedy svítidlo, které má alespoň IP 5x, tedy ochranu proti vniknutí cizích těles o průměru 1 mm, prachu a stříkající vodě. Jelikož můžete v garáži přesouvat těžší nebo kovové materiály, zvažte pořízení ochranného koše.

Pohybový senzor

Pokud to s osvětlením garáže myslíte opravdu vážně, usnadněte si život a pořiďte si ke svítidlům ještě pohybový senzor. Nebudete muset složitě hledat vypínač pokaždé, když budete z garáže odcházet, ani vystupovat z auta při příjezdu. Navíc ušetříte nemalé množství energií a peněz.

Zdoj světla

Co se týká zdroje, jako standardní zdroj osvětlení v garážích se ověřily LED žárovky. Jsou úsporné i při krátkodobém svícení a oproti klasickým žárovkám a zářivkám se výrazně méně opotřebovávají.

LED svítidlo do garáže zvolte ideálně v podlouhlé verzi tak, aby svým světlem pokrylo co nejvíce prostoru. Zůstaly vám nepokryté poličky? Osvětlete je doplňkovými LED svítidly se samostatnými spínači.

Pokud garáž nemáte, ale rádi byste měli auto pod střechou, může být řešením přístřešek na auto. Pokud nebudete toužit po nějaké složité stavbě, zvládnete ho postavit i svépomocí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47