Zkontrolujte si komín, hodí se to i na konci topné sezony

 Dům 
16. dubna 2018 08:13 / Iva Dvořáková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kominická kontrola zabere maximálně hodinu Pixabay
Na jaře mají kominíci méně zákazníků, proto je vhodné objednat se s komínem na kontrolu. Kominík zkontroluje tah komínu, spalinovou cestu a provzdušnění.

Péče o komín je důležitou složkou péče o celý dům. Obvykle se komíny kontrolují před topnou sezonou, ale vůbec neškodí pozvat si kominíka i teď na jaře.

Na podzim totiž mnoho lidí při prvním zatopení zjistí, že komín zlobí, a přemíra klientů pak prodlužuje objednací dobu. Jestliže necháme provést kontrolu během topné sezóny, musíme před čištěním přestat topit, aby spalinové cesty vychladly.

Co se kontroluje?

Pravidelná kontrola se týká spotřebičů pro spalování všech druhů paliv. Při takovéto kontrole se provádí zkouška tahu komínu a čištění spalinové cesty. Součástí kontroly je  i test, v rámci kterého je hodnoceno důkladné provzdušnění.

Bez servisu a s pokutou

Stále více lidí podceňuje pravidelný servis a kontrolu komínu. V mnoha případech hrozí požár, který však může mít tragické následky. Pokud nepředložíte dokument o kontrole komínu, prakticky nemáte nárok uspět u pojišťovny.

Kromě toho vám hrozí i pokuta od hasičů ve výši až 25 000 korun. Kontrola komínu přitom vyjde v přepočtu na několik stovek a my si tak můžeme být jisti, že nadcházející topná sezóna bude bezpečná.

Servis komínu by měl být pravidelnou nutností, ale kontrolovat by se měl i po každé stavební úpravě komínu, při změně druhu paliva, před výměnou nebo novým připojením spotřebiče paliv, po komínovém požáru nebo vzniku trhlin na komínu.

Pokud doma topíte dřevem, přečtěte si, jak správně skladovat dřevo na zahradě.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve