Zavařovat lze i jinak než v obřím hrnci. Zkuste myčku, mikrovlnku nebo třeba troubu

Zavařovat ovoce a zeleninu lze i bez hrnce
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Ostatní 
05. června 2018 11:02 / Shutterstock
  5   3
Léto je už tradičně spojováno se zavařováním ovoce či zeleniny. K této činnosti obvykle je potřeba pořídit si obří zavařovací hrnec, teploměr, zavařovací kleště nebo hlavu a podobně. Jde to ale i jinak. Stačí, pokud máte doma myčku, mikrovlnku nebo troubu.

V létě často dozraje více druhů ovoce nebo zeleniny naráz a zavařit výpěstky a uchovat je tak na horší časy je v českých domácnostech poměrně oblíbený způsob řešení. Poradíme vám tři metody, u kterých se obejdete bez neskladného zavařovacího hrnce a dalších typických pomůcek. Pokud ale dáte raději přednost klasickému způsobu zavařování, nevadí. Poradíme vám s výběrem vhodného zavařovacího hrnce.

Myčka nádobí

Pokud máte doma myčku, zkuste letos zavařit své výpěstky v ní. Je to naprosto jednoduché. V tomto spotřebiči lze bez problémů zavařit ovoce a zeleninu, houby, marmelády ale třeba i maso. Měkké a šťavnaté ovoce je možné zavařovat i bez nálevu, protože i v myčce samo pustí šťávu.

Ovoce, zeleninu, ale třeba i houby očistěte a připravte, dejte do sklenic a zalijte nálevem. Pak sklenice důkladně uzavřete víčky, naskládejte do myčky – menší sklenice nahoru, větší dolů, vzájemně se nesmějí dotýkat a musejí stát rovně. Nastavte nejdelší program s teplotou 70 až 80 °C a myčku zapněte.

Pak sklenice vyndejte, položte na suchou utěrku víčkem dolů a nechte je zvolna vychladnout.

Při zavařování v myčce použijte sklenice s víčkem na závit.

Mikrovlnka

Zavařovat lze ale i v mikrovlnce. Při tomto způsobu zavařování si raději připravte vždy nová šroubovací víčka na sklenice. Pokud jsou zohýbaná, nemusejí totiž tlak v mikrovlnce vydržet.

Ovoce i s nálevem (dle vlastní receptury) naplňte do sklenic až po okraj tak, aby pod víčkem zůstalo volných jen asi 5 mm. Okraje sklenic osušte a uzavřete šroubovacím víčkem (nutné opravdu šroubovací víčko), ale nedotahujte příliš pevně. Na otočný talíř v mikrovlnce vložte plastovou misku používanou pod květináče (zachytí nálev, když obsah překypí). Sklenice rovnoměrně rozložte na misku, pokud máte jen jednu, dejte ji doprostřed. Nastavte na maximální výkon a sterilujte. Výkon a čas pro sklenice o objemu 720 ml:

  • Výkon 700 W = 6 min/1 ks
  • Výkon 750 W = 5 1/2 min/1 ks
  • Výkon 800 W = 5 1/4 min/1 ks
  • Výkon 850 W = 5 min/1 ks
  • Výkon 900 W = 4 1/2 min/1 ks

Tyto časy platí pro sterilizaci jedné sklenice. Pokud jich zavařujete víc, čas musíte vynásobit počtem kusů.

Po skončení sterilizace sklenice z trouby vyndejte, znovu utáhněte víčko, obraťte a na 5 minut nechte stát dnem vzhůru, aby se uvnitř vyrovnala teplota.

Výhodou tohoto zavařování je jeho rychlost, na 10 sklenic spotřebujete jen 1 KWh, můžete společně zavařovat okurky i ovoce a výhodně zavaříte i malé množství.

Trouba

Pokud doma nemáte myčku ani mikrovlnku, vystačíte si i s troubou. A je jedno, zda máte elektrickou, plynovou či horkovzdušnou. Jen mějte na paměti, že musíte zásadně použít sklenice se závitovým víčkem.

Zavařování v elektrické troubě

Troubu nejprve předehřejte na 80 - 90 °C, na horní i spodní topení. Naplněné sklenice postavte na dno trouby na suchý plech. Sklenice můžete podložit nepotřebnou mokrou utěrkou. Někdo nestaví sklenice na suchý plech, ale na plech s vodou. Zavařovačky nesmějí být poskládány na husto vedle sebe, ale musejí mít mezi sebou rozestupy, aby mezi těmito mezerami mohl proudit volně vzduch a ohřívání bylo stejnoměrné. Po vložení ovoce v dobře uzavřených sklenicích sterilujeme stejnou dobu, jako podle receptur na zavařování v klasickém zavařovacím hrnci.

Je pravda, že úplně přesnou dobu zavařování v troubě nelze přesně určit. Záleží totiž na elektrickém příkonu, na teplotě zálivky ve sklenicích, na množství a velikosti sklenic a v neposlední řadě na druhu ovoce, které zavařujeme. Měkké a choulostivé ovoce potřebuje k zavařování kratší dobu než tvrdé ovoce. Proto raději nejprve vyzkoušejte jednu sklenici a pak teprve naplňte celou troubu.

Zavařování v plynové troubě

Plynové trouby s termostatem, kde lze přesně nastavit teplotu a tu udržovat ve stejné výši, umožňují provést konzervaci rychle a spolehlivě. Termostat nastavte na nejnižší teplotu.

V některých typech plynové trouby se teplota nastavuje špatně. Můžete si ale jednoduše pomoci tak, že mezi naplněné uzavřené sklenice postavíte jednu jen s vodou a zavařovacím teploměrem. V případě, že je teplota příliš vysoká a nedaří se ji snížit, položte na dno trouby azbestovou desku.

I v tomto případě zavařování ale platí, že je nejlepší vždy vyzkoušet zavařovací metodu na jedné sklenici a podle ní pak zavařit všechny ostatní.

Zavařování v horkovzdušné troubě 

Naplněné a víčky uzavřené zavařovací sklenice naskládejte na vyšší pečicí plech s rozloženou utěrkou. Sklenice nesmí být těsně vedle sebe, vždy by mezi nimi měly být alespoň centimetrové mezery, ve kterých může rovnoměrně proudit vzduch. Na standardně velký plech se vejde přibližně 8 menších nebo 6 větších sklenic.

Plech se sklenicemi dejte do spodní části trouby a zapněte dolní i horní ohřev. Na plech nalijte teplou vodu do výšky 2 až 3 centimetry, kterou případně dolijte.

Teplota v troubě by měla být 200 až 220 °C, doba sterilizace je přibližně stejná jako u klasického zavařování v zavařovacím hrnci – menší sklenice 5 až 8 minut, větší 10 až 13 minut. V zásadě platí, že měkké ovoce či zeleninu zavařujeme kratší dobu než tvrdé druhy. U všech ostatních potravin a surovin – masa, ryb, ale i hotových jídel a polévek – vycházejte z doby klasického zavařování v horké vodě.

Po ukončení sterilizace sklenice vyndejte a nechte je pomalu vychladnout otočené dnem vzhůru.

Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Dovolená u moře na konci sezóny: Kam se dá vyrazit i v září a říjnu?

Věda & Vesmír

Vesmírný teleskop zachytil pozůstatky pradávné hvězdné exploze

Bydlení

Malba na zeď může být jedinečnou dekorací. Nechte se inspirovat

خرید vpn خرید فیلتر شکن خرید vpn خرید vpn خرید فیلتر شکن خرید vpn