Chystáte se do lesa? Zkuste houbu, která je nejchutnější právě na jaře

 Ostatní 
01. června 2018 10:52 / Jan Novák
  3
📷
4 fotografie v galerii
Sírovec žlutooranžový není tradiční houbou, přesto zasluhuje vaši pozornost Shutterstock
Málokdo ví, jaký poklad ukrývá nápadná houba žijící na kmenech stromů - sírovec žlutooranžový. Je totiž jedlý, a to zejména na jaře, kdy jsou jeho mladé plodnice ještě křehké.

Sírovec žlutooranžový není tradiční jarní houbou, která by se objevovala v košících všech houbařů. Přesto si zasluhuje pozornost.

Na kmenech vytváří mohutné plodnice

Mykologové se nemohou dohodnout, jak houbu nejlépe pojmenovat, takže ji v atlasech nalezneme i pod jmény choroš sírový nebo chorošovec sírový. Je to jedna z nejnápadnějších hub, jaké si dovedeme představit.

Na kmenech stromů vytváří mohutné, až mnoho kilogramů těžké vějířovité plodnice, které můžeme pozorovat třeba i z jedoucího vlaku. Houba vytváří masité chorošovité plodnice široké až 50 centimetrů. Plodnice bokem přirůstají ke dřevu a zpravidla jich vyrůstá větší počet těsně nad sebou, takže na kmeni tvoří i přes metr velké a velmi nápadné trsy.

Stromům neprospívá

Čerstvé okraje plodnic jsou živě sírově žluté, starší části oranžové. Roste na řadě druhů listnatých stromů, například na akátu, ořešáku, dubu, topolu, vrbě nebo na ovocných dřevinách. Hojně se objevuje od května do října. Jedná se o nebezpečného parazita, vyvolávajícího takzvanou hnědou hnilobu dřeva.

Sírovec je jedlý a při vhodném sběru i velmi chutný. Mladé plodnice vynikají příjemnou houbovou chutí a vůní. Sírovce lze obalit a osmažit jako řízek. Vynikající je také upravený na způsob pečenáčů.

Řízky ze sírovce – recept

Vedle houby budeme potřebovat mouku, vajíčko, strouhanku, sůl a tuk na smažení. Sírovce zbavíme nečistot a důkladně opláchneme vodou. Pro jemnější chuť necháme houby přes noc odstát v mléce, které je zbaví nakyslé zemité chuti.

Choroš rozkrájíme na plátky o tloušťce asi 1 centimetr a 15 minut povaříme v osolené vodě.

Následně houby necháme okapat, osolíme a obalíme v těstíčku z mouky, vajíčka a strouhanky. Smažíme pomalu, buď na pánvi s tukem, nebo ve fritovacím hrnci.
Podáváme ještě horké, nejlépe s vařeným bramborem.

Sírovce lze také povařit, nakrájet na kostičky, podusit na cibulce, zalít sladkou smetanou a přidat lžíci kari. Chvíli necháte povařit a potom podáváte s knedlíkem, těstovinami, pečivem či rýží.

V Číně se používá v léčitelství

Nejchutnější je údajně z vrb a topolů. Ke kuchyňské úpravě se ale hodí jen mladé šťavnaté plodnice, kterými lehce projede ostrý nůž. Jak zpracovat houby jsme psali zde.

V čínském lidovém léčitelství hraje sírovec důležitou roli při regulaci činnosti lidského organismu. Zapálené staré plodnice sloužily na odhánění moskytů a jiného hmyzu. Z rozdrcených suchých plodnic se v době neúrody zase kdysi pekl chléb.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod