Jahodníky potřebují péči i poté, kdy odrodí. Pokud se o ně nepostaráte, příští rok na to můžete doplatit

 Zahrada 
22. června 2020 08:10 / Veronika Prášilová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Sladké plody jsou odměnou za starost Depositphotos
Současné období je časem nejen první sklizně, ale také přípravou na následnou péči o některé plodící rostliny. Dobrá úroda je jedna věc, ale pokud se o ně hned po sklizni nepostaráme, v příštím roce na to můžeme smutně doplatit.

Takovým příkladem jsou rozhodně jahodníky, které aktuálně rodí jako zběsilé a které budou zanedlouho potřebovat vaši péči.

Udržujte zálivku

Jednou z důležitých součástí péče o jahodníky po jejich odplození je stálé udržování zálivky. Pokud nemáte dostatek zkušeností, zřejmě by vás napadlo, že s posledními ovocnými plody povinnost zalévat končí. Opak je ale pravdou. Jahodníky mají velmi mělký kořenový systém a pokud bychom mu nedodávali dostatek závlahy, hrozilo by, že přes zimu uhyne.

Hnojte podle návodu

Jakmile přestanou rostliny plodit, ještě alespoň dva měsíce potřebují přihnojovat. Rozhodně by ovšem dodávání živin nemělo trvat déle než do konce října. V srpnu rostlinám dopřávejte hnojivo s vyšším obsahem dusíku a hořčíku. Během září a října naopak volte hnojivo s draslíkem, fosforem a uhličitanem vápenatým. Vždy hnojivo dávkujte podle doporučení výrobce, abyste to nepřehnali s dávkováním, což by také bylo kontraproduktivní.

Pozor na srdéčka

Zkušení zahrádkáři po poslední sklizni likvidují také staré listy jahodníku, což určitě můžete také, ale v případě, že budete porost sekat, nechejte mu alespoň 5 cm. Alespoň nehrozí, že byste tím poškodili srdéčka rostliny. Buďte také opatrní v případě, že máte stáleplodící odrůdy. Ty určitě listů nezbavujte, nestihly by se jimi do zimy znovu obalit. Vzhledem k tomu, že také poměrně brzy zakládají jahodníky květní pupeny pro příští sezonu, se sežínáním neotálejte.

Okopat a odplevelit

Nezapomeňte okolí jahodníků i rostliny samotné odplevelit, mělce okopat a případně postříkat vhodným přípravkem na odplevelení. Zasadili jste-li před sezonou jednoleté či dvouleté rostliny, myslete na to, že nejpozději třetím rokem je musíte ze záhonu odstranit a vysadit nové, ideálně na jiném stanovišti. Čtěte také: Nastal čas jahod. Aby se plody rychle nekazily, dodržujte při jejich sběru základní pravidla.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod