Zajistěte si dávku vitaminů na celý rok. Pěstujte si mangold, daří se mu i v horší půdě

 Zahrada 
21. června 2020 08:38 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jakmile jednou mangold objevíte, už si jej zamilujete Depositphotos
Pokud hledáte zajímavou a hlavně všestrannou zeleninu, kterou si můžete ještě nyní vypěstovat, určitě uvažujte o mangoldu. Budete nadšeni.

Mangold byl v minulosti velmi oblíbený, ale z výsluní jej vytlačil špenát. Nyní ale mangold opět získává na popularitě. Oproti špenátu má hned několik výhod. Tou hlavní je, že jej lze sklízet opakovaně. Navíc vypěstovat jej zvládne i začátečník.

Všestranná zelenina

Jakmile jednou mangold objevíte, už si jej zamilujete. Kromě toho, že hýří barvami a vypadá dobře, můžete jej konzumovat syrový, tepelně upravený, jako špenát i jako chřest a dobře se hodí i do populárních smoothie. Velkou výsadou této listové zeleniny je, že je nenáročná a sklízet ji můžete od jara až do mrazů. Dokáže dokonce v našich podmínkách i přezimovat. Zásobu vitaminů si tak zajistíte prakticky po celý rok.

Vzhledem k tomu, že jde o dekorativní rostlinu, objevují se některé druhy nejen v zeleninových, ale také v okrasných zahradách. A jak chutná? Má jemnou, mírně nasládlou a ořechovou chuť. Hodně tuto zeleninu najdete v italské nebo balkánské kuchyni.

Listovou odrůdu lze pěstovat i na balkoně

Než se pustíte do pěstování mangoldu, rozhodněte se, zda dáte přednost listové nebo raději řapíkaté odrůdě.

Listový mangold můžete pěstovat i v truhlíku na balkoně, protože není tak prostorově náročný jako jeho řapíkatý kolega. Nejčastěji se využívá jako špenát, pro studenou kuchyni je třeba sklízet jen mladé listy, které nejsou delší než 20 centimetrů. Větší listy jsou už trochu tužší.

Řapíkatý mangold má větší listy a až pět centimetrů široké řapíky, které lze připravovat podobně jako chřest.

Vyroste takřka kdekoliv

Pěstitelé ocení zejména to, že mangold nevyžaduje nijak extrémně kvalitní půdu. Hravě zvládne jakýkoliv typ půdy, přednost dává druhé a třetí trati. Pokud máte příliš suchou písčitou nebo jílovitou půdu, můžete ji vylepšit klasickým kompostem. Během růstu je možné mangold mezi sklizněmi mírně přihnojit tekutým organickým hnojivem.

Semena se vysévají v dubnu až v květnu pro letní sklizeň do řádků s roztečí minimálně 30 centimetrů. Semena v řádcích dávejte po pěti centimetrech, do hloubky tři centimetry, později je budete muset vyjednotit opět na 30 cm. Pro podzimní sklizeň vysaďte semena ve druhé půlce léta. Pokud necháte mangold v záhonku přes zimu, zakryjte kořeny slámou (ne listy, aby nehnily).

Dostatek vláhy

Mangoldu svědčí nakypřená a hlavně vlhká půda. Hlavně z počátku je třeba rostlinu zalévat pravidelně, než narostou hlubší kořeny. Později je rostlina poměrně odolná suchu. Ale pokud chcete křehké řapíky a jemné listy, musíte zalévat i vzrostlejší rostliny. Ale všeho s mírou, přemokření mangold nesnáší. Když vyraší stonky s květy, odstřihněte je, aby se rostlina nevysilovala. Sklizeň trvá nejméně rok, když ale budete pravidelně likvidovat květní stvoly, o pár měsíců ještě sklizeň prodloužíte.

První listy lze sklízet tak po dvou měsících. Vždy odřezávejte listy z vnějšího okraje. Po dalším měsíci lze odřezávat i řapíky. Pokud chcete odebrat všechny listy najednou, nechte asi 5 cm řapíků. Rostlina pak znova obrazí.

Zdravá zelenina

Mangold je bohatý na vitamin C, vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B5, B9), provitamin A, rutin a kvercetin. Z minerálních látek pak obsahuje vápník, draslík, sodík, fosfor, železo a hořčík. Vápník je důležitý prvek pro stavbu kostí a zubů, hořčík pro srdeční a svalovou činnost, železo pro tvorbu krve a buněčné dýchání. Na rozdíl od špenátu mangold neobsahuje kyselinu šťavelovou, proto je vhodný i pro lidi, kteří kvůli obsahu šťavelanů špenát konzumovat nemohou. O pěstování špenátu jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty