Mandelinky vám mohou zničit úrodu. Bojujte s nimi rychle a efektivně

 Zahrada 
19. června 2020 10:10 / Eva Vogelová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Mandelinky ničí brambory Depositphotos
Mandelinka bramborová je nebezpečný škůdce. Neplechu páchá zejména na bramborách, ale dokáže zničit třeba i papriky. Velké množství pruhovaných broučků vám může zlikvidovat celou úrodu. Jak proti nim bojovat?

Mandelinky pochází ze severní Ameriky. Dostaly se k nám spolu s brambory. Dokáží se rozmnožovat poměrně rychle. Nakladou vajíčka, ze kterých se vylíhnou larvy a z nich se stane dospělý brouk. Zbavujte se jich průběžně, aby se vám na zahradě nepřemnožily.

Sbírejte mandelinky ručně

Nejspolehlivější metodou, jak se zbavit mandelinek, je ruční sběr. Připravte si misku se slanou vodou a vyrazte mezi rostoucí brambory. Pečlivě pruhované brouky sesbírejte a utopte je v nádobě, kterou jste si vzali s sebou.

Pokud máte velké pole brambor, patrně mandelinky sami vysbírat nezvládnete. To byste mohli dělat do podzimu. Buď si přizvete ke sbírání několik dalších pomocníků, nebo využijete následující tipy.

Připravte si slanou vodu

Slaná voda mandelinky likviduje. Nachystejte si rozprašovač. Naplňte ho vodou. Podle velikosti nádoby do ní nasypejte sůl. S množstvím byste to neměli přehánět, protože si tím můžete zničit i listy brambor. Následně brambory postříkejte a během léta to ještě párkrát zopakujte.

Vylouhujte si kopřivy

Mandelinky nesnášejí kopřivy. Udělejte si z nich postřik, díky kterému broučky spolehlivě zlikvidujte. Nejdříve si natrhejte kopřivy. Pokud se bojíte spálení, vezměte si na to rukavice a dlouhý oděv. Kopřivy nakrájejte a vložte do nádoby, kterou zalijete vodou.

Nechte je tam louhovat minimálně několik hodin. Když je tam ponecháte i několik dní, odvar bude silnější. Kopřivový nálev nalijte do rozprašovače a vytáhněte s ním do boje proti vajíčkům, larvám i dospělým jedincům. Mandelinky nebudou mít šanci.

Přilákejte slunéčka sedmitečná

Slunéčka sedmitečná neboli berušky jsou pomocníci zahrádkářů. Kromě toho, že vypadají hezky a známe je z různých pohádek, živí se hmyzem. Slunéčka sedmitečná představují velkou hrozbu pro mandelinky a mšice. Tím, že je přilákáte k bramborám, se mandelinek částečně zbavíte.

Berušky přitahuje především měsíček lékařský. Zasaďte si ho k bramborám v hojném množství. Přizvete tím armádu slunéček sedmitečných. Pokud vás kromě mandelinek trápí v zahradě i přemnožení hraboši, pořiďte si hadník.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47