Vypěstujte si vlastní wasabi křen. Není to vůbec náročné a získáte úžasnou léčivku

 Zahrada 
13. září 2020 09:07 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tato pikantní pochoutka může růst i u vás na parapetu Depositphotos
Jste milovníky pikantního křene wasabi? Jeho pěstování není vůbec náročné. Navíc tím získáte koření se zázračnými účinky.

Bez ostré pasty z křene wasabi se neobejde mnoho asijských pokrmů. Avšak pozor. Zelená pasta, kterou můžete koupit v supermarketech, často bývá jen náhražka. Chcete-li mít skutečně originál, je nejlepší si jej vypěstovat sami. Získáte tím nejenom skvělou pochutinu, ale také přírodní antibiotikum a životabudič. Navíc tento křen můžete pěstovat jak na zahradě, tak také v květináči. 

Sazenice nebo semena

Pokud jste se rozhodli vypěstovat si vlastní wasabi křen, máte dvě možnosti. Buď si koupit semínka nebo sazenice. Semínka jsou výrazně levnější, zhruba deset jich stojí kolem 30 korun, cena sazenice je okolo 180 korun. U semínek však nemáte jistotu úspěšného pěstování. Musejí se totiž skladovat ve vlhkém prostředí, a to bývá problém. Nesmí vyschnout, jinak nenaklíčí. Takže pokud se vám je podaří sehnat, zasaďte je do 48 hodin od doručení. Večer před vlastním výsevem je dejte do malé misky a zalijte destilovanou vodou.

Podzimní výsev

Ideální čas pro výsev je druhá polovina podzimu. Wasabi totiž potřebuje během zimy vytvořit dostatečně silné a životaschopné kořeny. Pěstujete-li křen ze semínek, vysévejte je ve vzdálenosti 2,5 až 5 centimetrů od sebe, a to do široké nádoby. Květináč pak umístěte do stínu, přímé slunce rostlina nemá ráda. Půdu udržujte dostatečně vlhkou, ale pozor na přemokření. Wasabi je poměrně náchylné na plísně a choroby. Zálivku neomezujte ani v zimě. Právě v této době začne narůstat a vytvářet krásné listy. Pozor však na mrazy. Přes zimu raději přeneste rostlinu dovnitř, kde by okolní teplota  neměla přesáhnout 18 stupňů Celsia. 

První sklizeň

Bohužel, na první úrodu si budete muset počkat zhruba dva roky. Tak dlouho totiž trvá, než wasabi dosáhne maximální zralosti a získá plnou chuť. Během této doby wasabi při správné péči doroste výšky okolo 60 centimetrů a rozroste se do šířky asi půl metru. Kořeny můžete sklidit, když dosáhnou délky mezi 18 a 20 centimetry. Mějte na paměti, že svou vynikající chuť si po sklizni dlouho neuchová. Nemá cenu tak ořezat víc, než co zvládnete zkonzumovat. Vyhazovat však nemusíte ani listy s řapíky. Ty můžete přidat do salátů, k sobi nudlím nebo použít jako koření k masu. Nasekané se dají také naložit do slaného nálevu nebo například sójové omáčky. Používají se pak hlavně jako příloha k zelenině a polévkám. Pro domácí pěstební podmínky je mnohem vhodnější odrůda Diplotaxis erucoides, která vám bude rodit již za rok. Navíc se dá pěstovat i na parapetu. Listy můžete přidat i do salátů. 

Skvělý na imunitu

V Japonsku se wasabi používá nejenom k ochucení jídel, ale především jako přírodní lék. Řada výzkumů potvrdila, že obsažené látky posilují imunitní systém a působí jako silné antioxidany, ale jsou také účinné při prevenci a léčbě rakoviny. Skvělé léčebné účinky má však také náš sedlácký křen. S čím vším dokáže pomoci, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47