Za praskání rajčat může jedna příčina, které můžete předejít

 Zahrada 
09. srpna 2020 10:00 / Eva Vogelová
  4
📷
4 fotografie v galerii
Rajčata praskají po vydatném dešti  Depositphotos
Těšili jste se na pěknou úrodu rajčat, ale začaly se na nich tvořit praskliny? Hlavní příčinou je špatná zálivka. Na vině může být počasí nebo špatná péče. O rajčata se musíte pravidelně starat, jinak vaše úroda nebude nikdy dobrá.

Nevzhledným prasklinám můžete předejít důkladnou péčí. Někdy vám pěstování rajčat může zkomplikovat počasí, proto je nejlepší sázet rajčata do skleníku, kde výkyvy teplot nebudou tak vysoké.

K praskání rajčat nejčastěji dochází při průtrži mračen

K pukání rajčat často dochází, když je sucho a po několika dnech se spustí velký liják. Rajčata si nedokáží s nadměrným přísunem vody poradit a dojde k prasknutí pletiv. Pukliny nikdy nemají na starosti choroby či škůdci.

Před nečekanou průtrží mračen rajčata sotva zachráníte, pokud je nesázíte do skleníku. V letošním létě prší poměrně často, takže není divu, že vám praskají. Příště je raději zasaďte do skleníku nebo zvolte odolnější odrůdy.

Rajčata mohou praskat i vaší vinou

Za praskaní rajčat nemusí být zodpovědné pouze počasí, ale i vy sami. Pokud je pravidelně nezaléváte, mohou se na nich ukázat nevzhledné pukliny také. Pokud se někdy stane, že zalít rajčata zapomenete a po dvou dnech je přelijete, děláte chybu.

Když zeleninu zapomenete nebo nemůžete pravidelně zalít, následně je zbytečně nepřelévejte, popraskají. Zálivka by měla vždy obsahovat stejné množství vody a neměla by být nikdy příliš vydatná.

Odolné odrůdy rajčat proti praskání

Některé odrůdy rajčat jsou proti praskání odolnější a některé méně. Odolnější odrůdy jsou třeba Tipo, Dafne, Orfea, Partner, Parto, Bejbíno, Toríno či Start. Pokud máte potíže s praskáním rajčat a nevlastníte skleník, vyberte si příště jednu z těchto odrůd. Nejvíce náchylné k praskání jsou odrůdy F1 hybridy.

Prasklá rajčata jíst můžete, ale s konzumací neotálejte

Za praskání rajčat nemůže žádná choroba ani škůdce, takže je sníst můžete. Měli byste to však udělat bezprostředně po sklizni a vždy je nejdříve důkladně zkontrolovat. Pukliny totiž bývají náchylné na tvorbu plísní. Zjistěte, jak s plísní na rajčatech zatočit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47