Jak snadněji a rychleji namazat ztluhlé máslo po vyndání z lednice

 Ostatní 
17. října 2020 08:23 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Máslo patří mezi základní potraviny většiny domácností Depositphotos
Jestliže patříte mezi milovníky másla, ale nesnášíte ten okamžik, kdy ho vyndáte z lednice úplně ztuhlé a při pokusu o namazání na čerstvý chleba nebo rohlík pečivo úplně roztrháte, máme pro vás pár tipů. Mazání vám půjde snáz a pečivo zůstane neponičené.

Nejlépe pomáhá, když půl hodiny před jídlem vyndáte máslo z lednice a necháte ho v pokojové teplotě trochu povolit. Jenže na to není vždy čas, nebo si zkrátka nevzpomenete. Existují ovšem i jiné osvědčené metody, kterými lze měknutí másla urychlit.

Nastrouhejte ho

Pokud vám nevadí, že ušpiníte další kus nádobí, vezměte si k ruce struhadlo a jednoduše máslo nastrouhejte. Malé kousky měknou rychleji a namažete je na pečivo mnohem jednodušeji. Zbytky přendejte do uzavíratelné mističky a uskladněte v lednici na později.

Nůž na máslo

V domácích potřebách seženete na máslo speciální nože, které si poradí i se ztuhlým máslem. Fungují tak trochu jako struhadlo, jelikož mají na čepeli několik malých dírek vedle sebe a při seškrábávání másla z něj vytvářejí drobné podlouhlé nitky, které na pečivo namateže snadno a bez čekání na změknutí.

Kráječ na sýr

Máte doma kráječ na sýr? Stejně jako sýr totiž můžete nakrájet i máslo. S tímto nástrojem docílíte rovnoměrných plátků, které můžete pokládat rovnou na pečivo. Jak vybrat kvalitní máslo se dočtete v tomto článku.

Box na máslo

Mít máslo v krabičce se vyplatí. Nejlepší je uzavíratelná krabička, která je velká i vysoká stejně jako máslo. Když chcete máslo ihned po vyndání z lednice použít, je lepší ho nekrájet na plátky, ale seškrabávat po tenkých plátcích z vrchu. Když máte máslo v krabičce zafixované, nebude se vám hýbat a seškrabávání půjde jednodušeji. Prodávají se speciální krabičky na máslo, ale vystačíte si s klasickou svačinovou krabičkou správných rozměrů.

Nahřátý talířek

Další možností je máslo nahřát. To jde hned několika způsoby. Vezměte si malý talířek a hrníček a napusťte do nich co nejvíce horkou vodu. Mezitím si vyndejte pečivo, šunku, sýr, marmeládu, zkrátka vše, co k přípravě snídaně nebo svačinky budete potřebovat. Poté osušte nahřátý talířek a hrníček. Na talířek položte máslo a přiklopte hrníčkem. Během chviličky budete mít máslo měkčí.

Hrnek s čajem

Můžete to ale zkusit i obráceně a místo másla nahřívat nástroj, kterým máslo natíráte. Stačí vám k tomu nůž a hrníček s horkým čajem. Nůž položte na hrníček na pár vteřin nahřát a pak s ním zakrojte máslo a rovnou mažte na pečivo.

Mikrovlnná trouba

Uřízněte si kousek másla a dejte jej do hrnečku nebo na talířek. Vložte do mikrovlnné trouby na pár vteřin. Stačí opravdu malinko. Když to ale přeženete a máslo se vám rozteče, nic se neděje. Po vychladnutí jej vraťte do ledničky a zkuste to s novým kouskem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47