Malé mušky, kterých je všude plno. Vyhněte se nejčastějším chybám, kvůli kterým vás doma obtěžují octomilky

 Dům 
16. října 2020 09:10 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Masařky mají zdatnou konkurenci Depositphotos
Octomilky se spolu s masařkami bezesporu řadí k nejvíce otravnému hmyzu, který do vaší domácnosti čas od času zavítá. Ačkoli tyto malé mušky nejsou nijak nebezpečné a určitě se vám nepustí do žádných uskladněných potravin typu mouka nebo cukr, rozhodně není dobré, si je doma hýčkat.

Už jen proto, že během chvíle jsou doslova všude a není úplně jednoduché se jich okamžitě zbavit. Proto je lepší jejich návštěvě předcházet.

Šťavnaté plody jako zdroj energie

Největším lákadlem pro tento drobný hmyz je ovoce a zelenina, kterou máte volně položenou na kuchyňské lince nebo na stole. Proto tento způsob uchovávání potravin eliminujte. V případě, že s hejnem malých mušek právě bojujete, ihned je schovejte nebo alespoň zakryjte. Zejména šťavnaté plody jsou totiž pro octomilky solidní zásobárnou energie, díky níž přežívají a množí se.

Nepřehánějte to se zálivkou

Skoro jako magnet působí na malé mušky také květináče. A zvláště, pokud dopřáváte rostlinám bohatou zálivku, kdy hrozí, že dochází v mírnému zahnívání kořínků. Takové prostředí je totiž pro octomilky doslova rájem. Již naše babičky radily, že v takovém případě pomáhá zatlačení stroužku česneku nebo pár kousků hřebíčku do zeminy.

Téměř zaručeně se pak u vás octomilky objeví ve chvíli, kdy budete mít ve váze řezané květiny a vodu uvnitř pár dní nevyměníte. Hnijící voda je pro ně doslova požitkem.

Odpadkový koš s víkem

Pokud k vám malé mušky létají příliš často, určitě se zaměřte také na to, zda nemíváte v koši odpadky dlouhou dobu. I na ty se totiž octomilky velmi rády lepí jako vosa na med. A také jim toto prostředí zakládá na úspěšný rozmnožovací proces. Pokud nemáte odpadkový koš s víkem, zvažte, zda si nepořídit právě takový.

Nedopitá sklenice, zbytek jídla na talíři

Pokud se do budoucna chcete bez návštěvy tohoto otravného hmyzu obejít, myslete zejména v kuchyni na to, že na lince nesmí zůstávat nejen ovoce snadno podléhající zkáze, ale ani rozkousaný koláč, nedopitá sklenice s džusem nebo třeba nalitý kefír či sklenka vína. A pokud něco z toho nakonec skončí v odpadkovém koši, je třeba zmobilizovat všechny síly a jít s odpadky do popelnice co nejdříve. Čtěte také: Kvalitní kompost si můžete vytvořit i pokud žijete v bytě. Bez nežádoucího zápachu a dotěrného hmyzu.

Stačí jeden kousek

Pokud si všimnete, že se u vás objevily octomilky, a vy k tomu nevidíte žádný důvod, zkuste se také podívat tam, kde skladujete například jablka či brambory. Stačí jeden nahnilý kousek a jednak je to výzva pro octomilky, jednak by se mohly začít kazit i ostatní zatím zdravé kousky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve