Kdo se chce těšit z bohatých květů vašich muškátů i v dalších letech, musí je nyní správně zazimovat

 Ostatní 
27. října 2020 14:14 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Venku vám muškáty zimu nepřežijí, musíte je zazimovat Depositphotos
Mezi nejoblíbenější truhlíkové květiny u nás patří muškáty. Nevyžadují příliš péče, vynikají bohatým květenstvím a na oknech se krásně vyjímají. Muškáty kvetou od května až do prvních mrazů.

Pokud se chcete těšit z bohatých květů i v dalších letech, nesmíte podcenit zazimování muškátů. Máme pro vás několik tipů, jak se o muškáty starat.

Venku vám muškáty zimu nepřežijí

Muškáty nejsou náročné na pěstování, ovšem zimu v našich podmínkách nepřežijí. S příchodem podzimu byste měli sledovat venkovní teplotu a zazimovat muškáty dříve, než klesnou teploty pod bod mrazu. Muškáty, pokud by byly vystaveny dlouhodobě mrazu, by začaly postupně odumírat. Pravý čas na zazimování a přesun do interiéru je vhodný, když se dostaví první přízemní mrazy. 

Přesuňte muškáty do interiéru

Nejdůležitější je truhlíky přesunout do interiéru včas. Během zimy načerpají dostatek síly a po přesunu ven během jara zase dobře porostou. Muškáty v klidovém režimu potřebují dostatek světla, proto je nepřesouvejte do garáže ani do sklepa. Teplota by neměla přesáhnout 10 °C.

V zimě muškáty nepřihnojujte

Hnojení muškátů během zimy je nežádoucí. Květiny potřebují čas na regeneraci, jejich růst by se proto měl zastavit. Další dávku hnojiva přidejte až na jaře, kdy muškáty přesunete ven.

Zálivka během zimního období

Nezapomínejte, že rostliny potřebují vodu i v zimě, ale v mnohem menším množství. Od začátku podzimu četnost zalévaní postupně snižujte. V zimním období muškáty zalévejte jednou až dvakrát do měsíce. Dejte si pozor na to, abyste muškáty nepřemokřili, mohly by začít hnít a plesnivět. 

Muškáty před zimou zastřihněte

Pokud vám muškáty narostly do velkých rozměrů, je čas je prostříhat. Stačí, když je zkrátíte na délku 15 cm. Odstraňte z muškátů čerstvé výhony, které by rostliny zbytečně vysilovaly. Výskyt nových květů na muškátech znamená, že jsou umístěné v teple, chtějí kvést a nemohou v klidu hibernovat. 

Muškáty jednou týdně kontrolujte

Přezimování muškátů vyžaduje jejich pravidelnou kontrolu. Stačí je přibližně jednou týdně kontrolovat. Může se stát, že se na nich objeví plíseň nebo jiná choroba. Pokud dodržíte základní pravidla pro přezimování muškátů, naberou během období spánku energii a na jaře vám krásně vykvetou. Dále čtěte: Tajemství krásně kvetoucího muškátu: Stačí doplňovat jeden stopový prvek.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47