Jestliže se rozhodujete mezi otevřenou a uzavřenou kuchyní, pomůžeme vám vybrat

 Dům 
29. října 2020 08:33 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Někdo na propojení kuchyně s obývákem nedá dopustit Depositphotos
Pokud se chystáte na renovaci vašeho současného domova nebo plánujete nový, čeká vás rozhodování, zda si pořídit otevřenou, nebo uzavřenou kuchyň. V minulosti byly volbou samostatné kuchyně, ale se stále se zmenšující se byty si oblibu získaly i otevřené kuchyně.

Obě tato řešení mají své nevýhody i výhody. Záleží na vás, jakou variantu si vyberete.

Výhody otevřené kuchyně

Otevřená kuchyně sdílí prostor s další místností s jídelnou a obývacím pokojem. Uplatní se v menších bytech, kde šetří místo a poskytuje více prostoru než maličká uzavřená místnost. Je v ní více místa na práci, na podávání jídla a bývá v ní více světla. Usnadňuje komunikaci s přáteli a rodinou, zjednodušuje dozor rodičů nad hrajícími si dětmi. To by neměl ale být hlavní faktor při rozhodování.

Otevřená kuchyně: Zápach a hluk

Jednou z velkých nevýhod otevřené kuchyně je vlhkost a odér šířící se během vaření. Pach se drží v celé místnosti a nezastaví ho ani pokličky. Je důležité zajistit v kuchyni větrání, ideálně oknem vedle sporáku. Případně si pořídit kvalitní digestoř.

V otevřených kuchyních je důležité častěji uklízet, mít čisté nádobí, pracovní desku. Někomu může vadit pohled na spotřebiče a suroviny, což vyřeší vestavné spotřebiče a skříňky na skladování menších přístrojů.

Výhoda strávených chvil s ostatními se může proměnit v nevýhodu. S prací v kuchyni se pojí velký hluk, který může rušit ostatní členy domácnosti. Problém bývá v malých bytech, kde obývák slouží jako ložnice. Nedostatek soukromí může vadit lidem, kteří potřebují na přípravu jídla klid a nesnesou, když se jim někdo dívá pod ruce. Všechny nevýhody malé kuchyně představují menší problém v domácnostech, kde se nevaří moc často.

Uzavřená kuchyně: Klid na práci

Uzavřená kuchyně může být propojená s jídelnou, ale nezasahuje do dalších obytných místností. Její výhodou je, že se po domě nešíří zápach ani vlhkost z vaření. Je výhodná pro větší rodiny, kdy se častěji vaří. Poslouží také milovníkům aromatických jídel.

Uzavřená kuchyně nevyhovuje lidem, kteří jsou komunikativní a milují společnost, protože v uzavřené místnosti se cítí osamoceně a stísněně. Z praktického hlediska se samostatná kuchyň nehodí do menších bytů, ve kterých je nevyhnutelné šetřit každým kouskem místa. 

Částečně uzavřená kuchyně: Dobrý kompromis

Při rozhodování je důležité hlavně to, co je pro vás z dlouhodobého hlediska nejvhodnější. Jestliže se nemůžete rozhodnout pro žádnou variantu, zvolte částečně uzavřenou kuchyni. Ta může být od obytné části místnosti oddělena příčkou, posuvnými dveřmi, stěnou, nábytkovou sestavou. Je důležité rozhodnout se, zda dáte přednosti soukromí nebo si raději popovídáte s přáteli. O tom, jak do malé kuchyně dostat velké spotřebiče, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda