Pokud chcete, aby měla orchidej velké množství květů, hnojte ji. Výborně fungují některé obyčejné suroviny

 Ostatní 
31. března 2021 08:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pravidelné hnojení je důležité při kvetení orchidejí Depositphotos
Orchideje těší bohatou záplavou květů celoročně. Pro zlepšení jejich kondice můžete využívat suroviny, které najdete v každé domácnosti. Jednou z těchto surovin jsou bramborové slupky, můžete využít i citronovou šťávu nebo vodní roztok s pivem.

Všechny tyto suroviny přidané do zálivkové vody totiž dodají vašim orchidejím dostatek minerálů a vitaminů, takže rostliny budou bujně růst a nádherně kvést.

Bramborové slupky

Když budete připravovat pokrm z brambor, můžete využít bramborové slupky. Pro výrobu hnojiva na orchideje vám postačí slupky z pěti brambor a jeden litr vody. Slupky nakrájejte na malé kousky a vložte do kastrolu s vodou. Jakmile voda začne vařit, stačí pár minut k provaření slupek. Slupky nechejte ve vodě stát, až poté z nich slijte vodu přes cedník do nádoby. Vodu ze slupek brambor nechejte vychladnout, poté ji můžete použít jako hnojivo na orchideje.

Nevařené bramborové slupky

Stejnou službu vám udělají bramborové slupky, které se budou ve vodě pouze máčet. Musíte je ponechat ve vodě alespoň po dobu jednoho až dvou dní při pokojové teplotě. Poté výluh scedíte a vodu můžete ihned použít ke hnojení. Stejně spolehlivě funguje i nálev z kopřiv. Kopřivy nechejte máčet ve vodě stejnou dobu při pokojové teplotě. Vhodné je k máčení využít také dešťovou vodu.

Dávkování hnojiva

Hnojení orchidejí, ale i dalších pokojových květin, můžete provádět jednou za dva týdny. Pokud uvaříte hnojiva z bramborových slupek víc, můžete si zbylou hnojivovou vodu uschovat v lednici po dobu dvou týdnů. K rostlině vždy nalijte jen trochu slupkové vody. 

Domácí suroviny k výrobě hnojiva

Jako hnojivo na orchideje a pokojové rostliny lze použít také vodu, v níž jste samostatně vylouhovali banánové slupky, skořápky od vajec nebo rozvařili kvasnice, lze také použít vodu s citronovou šťávou nebo roztok vody s pivem.

Rýžová voda

Rýžová voda obsahuje spoustu vitaminů. Orchidejím prospívá voda z hnědé rýže. Po jejím uvaření zůstane v tekutině mnoho vitaminů, a to například riboflavin, kyselina listová a niacin. Po uvaření hnědé rýže počkejte, až vám voda zchladne na pokojovou teplotu, a poté ji jednou za 14 dní použijte na zalévání orchidejí. K jedné rostlině přidejte dvě polévkové lžíce této tekutiny. Dále čtěte: V březnu je nejvyšší čas začít opět s prací na zahradě. Úkony, které se vyplatí nezanedbat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47