Řezané květiny ve váze brzy uvadají. Životnost jim prodloužíte kvalitní výživou a chlazením v lednici

 Ostatní 
30. března 2021 07:48 / Eva Vogelová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Řezané květiny ve váze vítají příchod jara  Depositphotos
Řezané květiny ve váze patří mezi nejkrásnější jarní dekorace, kterými si můžete vyzdobit interiér. Bohužel příliš dlouho kvést nevydrží, během několika dní většinou uhynou. Prodlužte jim život minimálně o několik dní, abyste je nemuseli neustále vyměňovat za nové.

Řezané květiny ve váze přinesou do vašeho domu nádech jara, bez nich by byly místnosti prázdné. Nezáleží na tom, zda jste si kytice koupili nebo natrhali, obě zanedlouho uvadnou. Pouze pravidelnou výměnou čerstvé vody jim delší životnost nezajistíte, raději vyzkoušejte několik osvědčených fíglů, se kterými se vám to skutečně podaří.

Ořízněte stonky a odstraňte uvadající listy

Přinést květinu domů a dát ji do vázy s vodou skutečně nestačí. Předtím, než tento krok vykonáte, ořízněte stonky. Řez proveďte zhruba tři centimetry od konce stonků v úhlu čtyřiceti pěti stupňů. Někteří květiny zkrátí jednoduše tím, co mají po ruce, což není dobře.

Zapomeňte na nůžky na papír nebo tupý nůž. Řez stonků provádějte zahradnickými nůžkami nebo naostřeným nožem bez zubů. Poté z nich odstraňte všechny odumřelé nebo uvolněné listy. Mohly by způsobit bakteriální hnilobu.

Řezané květiny potřebují pravidelnou výživu

Výživa je pro řezané květiny zásadní, bez ní se neobejdou. Pokud byste rostlinám pravidelně nepřidávali do vázy spolu s vodou potřebné živiny, rychle uvadnou. Vyživit řezané květiny lze více způsoby.

Cukr a ocet

Cukr čerstvé květiny vyživí. Samotný ho však ve váze s vodou nechat nemůžete, protože jde o potravinu, která zároveň dobře živí i bakterie. Může zakalit vodu a způsobit předčasný úhyn rostlin. Proto budete potřebovat ještě ocet.

Univerzální pomocník v domácnosti totiž působí antibakteriálně. Smíchejte dvě lžíce octa se dvěma lžícemi cukru. Ingredience přidejte do vázy s vodou a promíchejte. Namísto cukru můžete použít limonádu. Nyní už konečně můžete dát své květiny do vázy.

Vodka a cukr

Schováváte v domácnosti vodku už dlouho, protože ji nikdo nechce pít? Rozhodně by byla škoda ji vyhodit. Když ji nepijete vy, pochutnají si na ní alespoň řezané květiny. Stejně jako předchozí ingredience i vodka dokáže zarazit množení bakterií, které způsobují brzký úhyn rostlin. Smíchejte několik kapek vodky s čajovou lžící cukru a nalijte do vázy s vodou.

Řezané květiny potřebují v noci chlad

Květiny v květinářství jsou většinou uchovávány v chlazeném prostoru, což má svůj opodstatněný důvod. Nízké teploty, ideálně do pěti stupňů Celsia, totiž zpomalují proces stárnutí rostlin. Těsně předtím, než půjdete spát, dejte řezané květiny do lednice. Vyndejte je ven zhruba po šesti až osmi hodinách. Přečtěte si také o bílé plísni v květináči. Zjistěte, co ji způsobuje a jak se jí zbavit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47