Pokud chcete zvýšit plodnost ovocných stromů, nebojte se do stromu říznout. Podívejte na typy řezů

 Zahrada 
27. března 2021 10:21 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Řez stromů má své zásady, které je třeba dodržet Pixabay
Řez ovocných stromů je jednou z důležitých metod zvýšení produkce plodů a omlazení stromů. Ovocné stromy nesmí chybět v žádné zahradě. Kromě ovoce vám poskytnou stín v létě. Abyste se dočkali pravidelné a bohaté úrody, je třeba se o stromy starat. Zalévat je, přihnojovat a podle potřeby i léčit.

Za vaši péči se vám stromy odmění zdravým růstem, květy a bohatou úrodou. Nezkušení zahrádkáři mají z prořezávání ovocných stromů strach. Není to však obtížné.

Základem jsou čisté nástroje

Na prořezávání stromů používejte ostré a čisté nástroje. Na malé větvičky vám postačí zahradnické nůžky, na silnější větve můžete použít zahradnickou pilku či teleskopické nůžky. Po uříznutí větve je potřeba ránu ošetřit. Na zahlazení můžete použít nůž, na zatření rány sadařský vosk. Nástroje musíte vždy po použití očistit a vydezinfikovat. Hrozí přenos chorob na další prořezávané stromy. Zejména virové patogeny a bakterie se často šíří právě tímto způsobem.

Typy řezů

Níže si můžete přečíst podrobně o tom, k čemu slouží nejčastěji používané druhy řezu stromů.

Řez při výsadbě

Pro mladé stromky je důležité vytvořit si co nejdříve kořenový systém a základ koruny. Při výsadbě do kořenů zasahujete minimálně, odstraníte pouze odumřelé a zkrátíte dlouhé kořeny. Větve také ponecháte, odstraníte pouze zaschlé a přehuštěné výhony.

Výchovný řez

Provádíte druhý rok pro výsadbě. Cílem tohoto řezu je dát koruně stromu požadovaný pěstitelský tvar. Při výchovném řezu zkracujte hlavní a vedlejší výhony a odstraňte pouze křížicí se větve. Výchovný řez provádějte 3 až 5 let po sobě, dokud nemá korunka požadovaný tvar.  

Udržovací řez

Tento řez proveďte každoročně po ukončení výchovného řezu. Jeho úkolem je prosvětlit korunu a regulovat plodnost. Odstraňte slabé a nadbytečné výhony. Díky tomu dojde k obnově plodového dřeva a zreguluje se množství květných pupenů. Pokud zůstane pupenů příliš mnoho, strom bude oslaben a plody budou drobnější a méně chutné.

Zmlazovací řez

Provádí se u stromů přestárlých. Jedná se o hluboký řez, řežete při něm do pětiletého až dvacetiletého dřeva. Cílem zmlazovacího řezu je vrátit stromu vitalitu a plodnost. Při zmlazovacím řezu se všechny větve výrazně zkrátí o polovinu i více a část koruny bývá úplně odstraněna. Všechny výhony, které koruny přehušťují, zastiňují nebo se kříží, by měly být odstraněny.

Jabloně a hrušně

Jabloně a hrušně patří u nás k nejčastěji pěstovaným ovocným stromům. Stromy jsou poměrně nenáročné a odolné vůči chorobám. Jádroviny prořezávejte v době vegetačního klidu. V období od února do začátku března. Pokud vysadíte strom na jaře, proveďte první řez rovnou, pokud vysadíte strom na podzim, počkejte s průřezem výhonů na konec zimy. V dalších letech proveďte výchovný řez, aby se vytvarovala koruna. Hlavním cíle je vypěstování silných hlavních větví. Při každém řezu odstraňte všechny výhony rostoucí dovnitř koruny. Při výchovném řezu zakracujete roční přírůstky o polovinu, pokud jsou silnější, stačí je zkrátit o třetinu délky.

Meruňky

K řezu meruněk přistupujte ve vegetačním období, jinak hrozí namrznutí rostliny. Jarní řez proveďte na začátku kvetení stromů nebo těsně po odkvětu. U meruněk můžete pěstovat kotlovitou korunu. Není to však nutností, meruňky vám porostou dobře i s klasickou korunou s centrálním výhonem. V průběhu vegetace je vhodné letorosty zaštipovat, jinak se vám plody vytvoří na koncích dlouhých tenkých výhonů, které se mohou ohýbat a lámat. Hlubším zmlazovacím řezům se u meruněk raději vyhněte. Dále čtěte: Ovocné stromky i keře lze pěstovat i na balkoně. Je ideální čas na jejich výsadbu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve