Jak z vajíček odstranit natištěné kódy snadno a rychle

 Ostatní 
01. dubna 2021 08:07 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Prosvítající razítka by kazila dojem z krásných výtvorů Depositphotos
Většina hospodyněk připravuje na nadcházející Velikonoce nejen výzdobu v domě, ale také si dává záležet na vejcích pro koledníky. Ačkoli budou letošní svátky opět ve znamení lockdownu a návštěvy známých a příbuzných nebudou možné, tradičních rituálů se nemusíte vzdát ani tak. Připravte alespoň pro koledníky, které máte doma, nejen něco dobrého k snědku, ale nazdobte také kraslice, které je jistě potěší.

A pokud nepatříte mezi ty, které obvykle darují vajíčko celé obarvené ve slupce od cibule, ale potrpíte si na ruční malování, máme pro vás tip, jak z vejce nejprve odstranit předtištěný kód.

Oblíbený všeuměl

I v tomto případě je ideálně spolehnout se na tradičního a osvědčeného pomocníka, kterým je obyčejný ocet. Namočte do něj houbičku a opatrně s ním razítkovou barvu z vejce smyjte, uvidíte, že půjde dolů jako po másle. A pokud nechcete vajíčko vyfukovat a raději jej darujete uvařené, pak bude ideální, když ocet přidáte do vroucí vody. Razítkové barvy se tak zbavíte v podstatě bez práce a doslova za pár korun.

Další domácí ingredience

Ne každý natištěný kód jde ale smýt snadno a může se vám zdát, že jen ocet nestačí. V takovém případě sáhněte po jedlé sodě, kterou na místo s razítkovou barvou vtírejte s pomocí zubního kartáčku. Jelikož tento postup budete využívat u syrového vejce, dávejte velký pozor, abyste netlačili příliš silně. Čtěte také: Velikonoce last minute: Připravte se za chvilku na svátky

Čeho se vyvarovat

Pro odstranění razítkových kódů z vajec určených ke konzumaci naopak nikdy nevyužívejte chemikálie jako aceton, odlakovač či líh. Vaječná skořápka má totiž porézní povrch a vše, čím ji ošetřujete, proniká skrze ni do bílku a žloutku. K této metodě se můžete uchýlit maximálně u vyfouklých vajec.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?