Ne všechna dřevěná okna jsou skutečně kvalitní. Je třeba vědět, na co se při výběru zaměřit

 Dům 
02. července 2021 16:13 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
U eurooken hraje roli materiál Depositphotos
Dřevěná eurookna jsou považována za velmi kvalitní, ale jako i v jiných případech i tady platí, že není okno jako okno. Tedy i mezi eurookny najdete méně a více kvalitní. Jak se v tom vyznat?

Eurookna se vyrábějí z eurohranolů, což je lepený konstrukční polotovar, z něhož jsou odstraněny veškeré vady jako smolníky, suky apod. Eurohranoly se dodávají ve dvou základních provedeních:

  • fixní
  • cinkované

A už v tom je velký rozdíl.

Fixní - pohledové lamely jsou z jednoho průběžného kusu dřeva (středové vrstvy jsou zpravidla napojované). Tyto hranoly jsou dražší, ovšem jejich estetická hodnota je vyšší. Jsou dostupné do maximální délky cca 3,2 m, což současně ovlivňuje i maximální rozměry oken, která z nich lze vyrobit. Ve fixním provedení jsou běžně dostupné dřeviny smrk, borovice, modřín, dub a meranti.

Cinkované – všechny lamely jsou délkově napojené přes tzv. mikroozub. Napojované hranoly se dodávají v délce 6 m a dovolují tedy výrobu až šestimetrových výrobků. V cinkovaném provedení jsou běžně dostupné dřeviny smrk, borovice, modřín a dub. Meranti na středoevropském trhu pouze zcela výjimečně.

Roli hraje materiál

Co se týká kvality eurooken, jednu ze zásadních rolí hraje volba materiálu. Na trhu je mnoho levného dřeva z polomů, které má poškozenou strukturu nebo může být napadené hnilobou. Barevný základ toto ale může skrýt a běžný zákazník tak nic nemusíte poznat. Vždy je proto dobré vybírat okna u prověřeného výrobce. Musíte se také rozhodnout, jaké dřevině dáte přednost.

Smrk

Jde o nejpoužívanější dřevinu pro výrobu dřevěných oken. Je to relativně levný a snadno opracovatelný materiál. Smrkové dřevo má velmi malou přirozenou odolnost a velkou nasákavost. Je tedy třeba věnovat zvýšenou pozornost jakémukoli poškození povrchové úpravy, jelikož pokud k němu dojde a pod barvu vnikne voda, velmi rychle se vyplaví impregnační prostředek a dřevo snadno podléhá zkáze a hnilobě.

Borovice

K výrobě oken se také hojně využívá dřevo severské borovice. Oproti smrku má vyšší hustotu, tvrdost, nižší nasákavost a především obsahuje v celém svém objemu přirozený impregnační materiál - pryskyřici. Díky tomu borové dřevo vykazuje vyšší přirozenou odolnost. Přítomnost pryskyřice podpořená hloubkovou impregnací před povrchovou úpravou zajišťuje borovým oknům vysokou odolnost a životnost.

Modřín

Je bezpochyby nejvhodnější dřevinou pro výrobu moderních oken. Je odolnější než borovice, stabilnější než dub a co do kresby je bezpochyby nejestetičtější jehličnatou dřevinou. Na eurohranoly se povětšinou používá sibiřský modřín, jehož dřevo získalo své jedinečné vlastnosti pomalým růstem v drsných klimatických podmínkách.

Dub

Dub je považován za velmi odolnou, tvrdou dřevinu s výraznou, kruhovitě pórovitou kresbou. Tento materiál byl vždy synonymem luxusu a není tomu jinak ani v případě dřevěných oken. Díky vysoké hustotě materiálu a obsahu tříslovin jsou okna z něj vyrobená málo náchylná k mechanickému poškození a napadení biotickými škůdci. Dubové dřevo není vhodné pro povrchovou úpravu světlými krycími barvami (obecně odstíny bílé), jelikož u něj dochází k prostupu tříslovin do nátěrového filmu a ten následně mění svoji barvu.

Meranti

Eurookna lze pořídit i z tropických dřevin. Nejběžnějším zástupcem tropických dřevin, se kterým se můžete setkat na středoevropském trhu, je meranti. Mezi jeho přednosti patří krásná roztroušeně pórovitá kresba, která skvěle vynikne pod jakoukoli lazurou. Navíc v našich zeměpisných šířkách prozatím nežije škůdce, kterému by meranti „chutnalo“. Běžně jsou dostupné dva základní druhy této dřeviny, a to tzv. bílé a červené meranti. Pórovitá kresba meranti velmi hezky vynikne i pod krycí nátěrovou hmotou.

Na co si ještě dát pozor

Kvalitní eurookna ale nepoznáte jen podle materiálu. Zaměřte svou pozornost i na tyto zdánlivé detaily:

  • Zajímejte se o to, jak jsou okna konstruována a vyráběna. Ušetříte si budoucí nepříjemná překvapení. Určitě jsou napříkad lepší přesné čepované spoje než kotlíkové, které mají menší pevnost.
  • U dřevěných oken hodně záleží na samotné konstrukci profilu, kterou má každý výrobce svou unikátní. Rozhodně by jim neměla chybět rámová ani křídlová hliníková okapnice, které je chrání před účinky povětrnosti na nejcitlivějších místech, kde stéká a v zimě i namrzá voda.
  • Pohlídejte si stavební hloubku, která rozhoduje o tepelně-izolačních vlastnostech profilu.
  • Hloubka uložení zasklení v profilu by měla být minimálně 20 mm, aby se účinně bránilo rosení oken.
  • Zajímejte se i o systém a počet těsnění.
  • O funkčnosti okna rozhoduje rovněž kování, které má navíc velký podíl na bezpečnosti (odolnosti proti vpáčení).
  • V neposlední řadě nepodceňte ani výběr zasklení, které tvoří největší část plochy okna, a má tak na jeho vlastnosti zásadní vliv.

Zdroj info: www.repair.expertexpro.com, www.sdelalremont.ruwww.modernibyt.cz, www.oknostyl.cz.

Témata: dům, okna, eurookna, dřevo
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?