Malování na hrnky či talíře akrylovou barvou. Skvělá zábava i dárek

 Ostatní 
04. července 2021 11:08 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nad hrnečkem "pro tátu" i silný chlap uroní slzu Depositphotos
V obchodech nebo na internetu se dá dnes koupit vše včetně nejrůznějších pomalovaných hrnků, talířů, mís, váz a dalších keramických věcí. Nic však nepředčí vlastnoruční výrobek, který bude skvělou památkou na chvíle zábavy s rodinou, případně unikátním dárkem pro vaše blízké.

Přinášíme podrobný návod na malování akrylovými barvami, které jsou velmi efektní a především trvanlivé.

Než se pustíte do díla

Akrylová barva je barva na vodní bázi. Tuto barvu lze aplikovat na jakýkoli keramický výrobek bez vypalování v peci. Akrylové barvy jsou levné a snadno je najdete v on-line nebo místních obchodech. Než začnete, připravte si k ruce:

  • akrylové barvy
  • štětce
  • malířskou pásku
  • technický líh nebo alkohol
  • tužku a gumu
  • paletu nebo papírový talíř
  • noviny
  • papírové ručníky nebo hadřík
  • vodu

Akrylová barva se po zaschnutí špatně odstraňuje, proto raději pokryjte celý pracovní prostor novinami. Vezměte paletu nebo papírový talíř a připravte si barvy. Můžete si také namíchat různé odstíny barev. Připravte si jen takové množství barev, které spotřebujete. Předmět, dále budeme pro ilustraci hovořit o hrnku, důkladně umyjte v saponátu, opláchněte vodou a utřete do sucha.

Tužkou si na hrnek naznačte vzor nebo písmo. Pokud uděláte chybu, použijte mazací gumu. Můžete použít i malířskou pásku. Ponořte štětec do čisté vody a osušte jej měkkým hadříkem. Poté naberte štětcem barvu a namalujte na hrnek, co chcete. Pokud chcete malovat větší plochy, například barvu pozadí, použijte tlustý plochý štětec. Pokud pracujete na menší ploše či malujete detaily, použijte tenký kulatý štětec. Chcete-li získat výraznější barvy, přidejte na svůj design druhý nátěr.

Zaschnutí a vytvrzení barvy

Chcete-li hrnek přirozeně vysušit, umístěte jej na noviny a uložte na chladném a suchém místě. Nedotýkejte se barvy a nechte ji alespoň 24 hodin vyschnout. Pokud byste chtěli odstranit například rozmazanou část, použijte hadřík namočený v technickém lihu či alkoholu. Postupujte pomalu a opatrně. Poté dejte hrnek na plech nebo rošt trouby. Zapněte ji na přibližně 175 stupňů Celsia a nechejte barvu vytvrdit asi 30 minut. Po vychladnutí malovaný hrnek řádně umyjte teplou vodou se saponátem a můžete jej začít používat.

Další techniky malování

Je více možností, jak malovat na keramické předměty. Například existují speciální fixy na keramiku. Jsou o různých tloušťkách, silnější se používají na větší plochy, tenké na detaily. Použít se dají i laky na nehty a další metody, které si popíšeme zase někdy příště. Pokud již nebudete mít na co malovat, přineste si z venku oblázky a vyzkoušejte v současné době velmi populární zábavu – malování na kamínky.

Zdroj: ceramices.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008